16η πανελλαδική συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ

Tweet Κατηγορία: Ανακοινώσεις

16η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ

 

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 27/10/2012

 

Η κυβέρνηση της μνημονιακής αναλγησίας, της αντιλαϊκής και αντικοινωνικής πολιτικής, επιμένει να επιβάλει στα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα τους νόμους 4009/11 και 4076/12, το θεσμικό πλαίσιο, που οδηγεί την Ανώτατη Εκπαίδευση στην ολοκληρωτική διάλυση των σπουδών και

της έρευνας, στην οικονομική κατάρρευση, στην ιδιωτικοποίηση και στην εκποίηση της πανεπιστημιακής περιουσίας. Καταργεί οριστικά ότι έχει απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της.

Με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση  μετατρέπει την Ανώτατη Εκπαίδευση από χώρο της  επιστήμης, της δημοκρατίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών σε χώρο του αυταρχισμού, της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικότητας, εφαρμόζοντας τις γνωστές κατευθύνσεις της Μπολόνιας (διάρθρωση σπουδών κλπ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πολλαπλές ταχύτητες Πανεπιστημίων, Κέντρων Έρευνας, Αριστεία, ένταξη της Εκπαίδευσης στις υπηρεσίες εμπορίου κλπ), που υποβαθμίζουν στην πράξη τα ελληνικά Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και την Έρευνα στη χώρα μας.

Μπροστά στην αποφασιστική στάση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των Συλλόγων του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, των φοιτητών και  των εργαζομένων στα ΑΕΙ, οι εκλογές των εσωτερικών μελών των υπό σύσταση Συμβουλίων Ιδρυμάτων  δεν πραγματοποιήθηκαν στην πλειονότητα των Ιδρυμάτων, εξέλιξη που έχει στερήσει από την  κυβέρνηση τη δυνατότητα να αλώσει τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα εκ των έσω.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει, τώρα, να διεξαγάγει τις εκλογές αυτή η ίδια και καταφεύγει, με την ανοχή ορισμένων πρυτανικών αρχών, στην, από κάθε άποψη, διαβλητή, ανεξέλεγκτη, αδιαφανή και εξόχως αντιδημοκρατική διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Απροκάλυπτοι, και χωρίς αιδώ, σύμμαχοι της κυβέρνησης σε αυτό το εκλογικό αίσχος είναι:

-    Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ και ιδιαίτερα ο Πρόεδρός της, που δημόσια, με τη

στάση του, τις απειλές του και τις δηλώσεις του, προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και

-    Μια περιορισμένη μερίδα προθύμων πανεπιστημιακών, που δίνουν τη μάχη

για την επιβολή αυταρχικής εξουσίας μέσα στα Πανεπιστημιακά και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, ώστε να τα παραδώσουν στις δυνάμεις της αγοράς και του κέρδους, έξω και πέρα από κάθε δημοκρατική, συνταγματική και ακαδημαϊκή δεοντολογία.

Σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση του αγώνα της δημοκρατικής πανεπιστημιακής κοινότητας όλοι οι πανεπιστημιακοί φορείς, που αγωνίζονται για ένα δημοκρατικό, δωρεάν, ελεύθερο, υψηλού επιπέδου Πανεπιστήμιο, το οποίο θα ανταποκρίνεται σ

Keywords
Τυχαία Θέματα