10 χρόνια από την επέμβαση στο Ιράκ

Κοινωνία

Τα ξημερώματα της 20ης Μαρτίου 2003, ξεκινούσε η αμερικανική ιμπεριαλιστική εκστρατεία «Σοκ και δέος» που κατέληξε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν και την κατοχή του Ιράκ. Συμπληρώθηκαν ήδη δέκα χρόνια από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, την «μητέρα όλων των λαθών».

Ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράκ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 134.000 Ιρακινούς πολίτες και μπορεί να συνέβαλε στο θάνατο τετραπλάσιου αριθμού Ιρακινών. Οι δαπάνες της αμερικανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο ανέρχονται

πλέον σε 1,7 τρισ. δολάρια συν 490 δισ. δολάρια σε επιδόματα που οφείλονται σε βετεράνους πολέμου, δαπάνες οι οποίες μπορεί να ανέλθουν σε περισσότερα από 6 τρισ. δολάρια τα επόμενα 40 χρόνια αν υπολογιστούν οι τόκοι, σύμφωνα με μια μελέτη η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αν στους νεκρούς του πολέμου συμπεριληφθούν τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, οι αντάρτες, οι δημοσιογράφοι και τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχασαν τη ζωή τους, ο απολογισμός ανεβαίνει σε 176.000 ως 189.000 νεκρούς, σύμφωνα με την μελέτη «Εκτιμήσεις Δαπανών Πολέμου» (Costs of War Project) του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Ουάτσον στο Πανεπιστήμιο Μπράουν (www.costsofwar.org).

Η μελέτη αυτή, η οποία έγινε από περίπου 30 ακαδημαϊκούς και ειδικούς, δόθηκε στην δημοσιότητα ενόψει της 10ης επετείου από την εισβολή των συμμαχικών στρατευμάτων υπό τις ΗΠΑ στο Ιράκ στις 19 Μαρτίου του 2003.

Η έρευνα αυτή επικαιροποιεί τα δεδομένα μιας προηγούμενης έκθεσης του Ινστιτούτου Ουάτσον, το 2011, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα ενόψει της 10ης επετείου από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, στην οποία γινόταν μια αποτίμηση του κόστους σε ανθρώπινες ζωές, όπως και του οικονομικού, από τους πολέμους που ακολούθησαν των επιθέσεων αυτών στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν.

Πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας Guardian και του BBC αποκαλύπτει το ρόλο των ΗΠΑ και του υπουργείου εξωτερικών στη δημιουργία κέντρων βασανιστηρίων με εγκέφαλο τον πρώην αρχηγό της CIA Ντέιβιντ Πετρέους και βετεράνους των «βρώμικων πολέμων».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το Πεντάγωνο έστειλε έναν Αμερικανό βετεράνο των «βρώμικων πολέμων» στην Κεντρική Αμερική να επιβλέψει τις μονάδες καταδρομών της αστυνομίας στο Ιράκ, οι οποίες οργάνωναν τα μυστικά κέντρα κράτησης και βασανιστηρίων, μεταξύ των οποίων και οι φυλακές Αμπού Γκράιμπ. Στα κέντρα αυτά, σουνίτες αντάρτες υποβάλλονταν σε φρικτά βασανιστήρια προκειμένου να τους αποσπαστούν πληροφορίες. Στις μονάδες καταδρομών της αστυνομίας αποδίδονται ορισμένα από τα πιο σκληρά βασανιστήρια στη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής.

Αμερικανοί και Ιρακινοί αυτόπτες μάρτυρες, που μιλούν στο ντοκιμαντέρ των Guardian/BBC, εμπλέκουν για πρώτη φορά συμβούλους των ΗΠΑ στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξαν οι μονάδες καταδρομών. Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο Πετρέους – ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του διευθυντή της CIA τον περασμένο Νοέμβριο λόγω της εμπλοκής του σε σεξουαλικό σκάνδαλο – συνδέεται με την παραβίαση αυτή μέσω ενός συμβούλου.

Πληροφορίες από Βήμα, tvxs, guardian

Tags: ΙΡΑΚπόλεμοςιμπεριαλισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα