Θα τη μεθύσουμε τη Φύση : “Frutta in guazzo”

Τα “frutta in guazzo”, παλιά ιταλική συνταγή (αποδίδεται σε ένα διάσημο ιταλό μάγειρα, τον Pelegrino Artusi), αν θα θέλαμε να είμαστε σύντομοι, περιεκτικοί (αλλά και λίγο ...επιφανειακοί), θα λέγαμε ότι είναι ένας παραδοσιακός τρόπος συντήρησης των φρούτων σε αλκοόλ. Φρούτα + αλκοόλ + ζάχαρη. Εάν όμως θέλουμε να διηγηθούμε όλη την αλήθεια, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι επρόκειτο (στα χρόνια του, τώρα πια είναι ανάμνηση μόνο) για μία πραγματική ...ιεροτελεστία.
Η προετοιμασία είναι μακριά σχεδόν σαν .....εγκυμοσύνη !! Πράγματι, αρχίζει κανείς να ετοιμάζει το βάζο του την Άνοιξη,
το ολοκληρώνει το Φθινόπωρο, για να απολαύσει το περιεχόμενό του στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Παρ’ όλα αυτά, η απασχόληση που απαιτεί είναι πραγματικά ελάχιστη.
Και τι περιλαμβάνει αυτή η προετοιμασία ; Εδώ είναι και το ενδιαφέρον μέρος της συνταγής. Βάζουμε, λοιπόν, μέσα στο ίδιο βάζο, διαδοχικά φρούτα εποχής, αρχίζοντας από τα ανοιξιάτικα και φθάνοντας μέχρι τα φθινοπωρινά ή και τα χειμερινά, περιμένοντας ενδιάμεσα το πέρασμα από τη μία εποχή στην άλλη και αφήνοντας τον χρόνο “να κάνει το θαύμα του”.
Και μόνο αυτή η σκέψη, ότι μέσα σε εκείνο το δοχείο υπάρχει κλεισμένη όλη η σοφία της φύσης και με το πέρασμα των μηνών μετατρέπεται σε κάτι διαφορετικό, κάτι το πραγματικά ξεχωριστό, με έκανε να ξεκινήσω το εγχείρημα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Αλλά και να βιαστώ να σας το παρουσιάσω, για να προλάβετε –όσοι ενδιαφερθείτε– μερικά από τα ωραιότερα φρούτα της εποχής που αφήσαμε πίσω (φράουλες, κεράσια), αλλά και αυτής που μόλις αρχίζει (βερύκοκα, πεπόνια, βύσινα, γιαρμάδες, κ.α.). Έχω αρχίζει να βγάζω και φωτογραφίες, ελπίζω μέχρι το Φθινόπωρο (γεροί να ‘μαστε) να τις έχω συμπληρώσει, θα βοηθήσει και η Διαχείριση να ξαναστήσουμε (σε παρόντα χρόνο) το κείμενο της συνταγής και να προστεθούν και οι φωτογραφίες και, ίσως, τα Χριστούγεννα να έχετε άλλο ένα “γερό χαρτί” για να εκπλήξετε τους καλεσμένους σας.
Θα τη μεθύσουμε τη Φύση, ω, σίγουρα ναι !!!
Keywords
Τυχαία Θέματα