Κρέπες με μπύρα, όπως τις κάνουν στα μέρη των Ch'tis

Δεν ξέρω εάν έτυχε να δείτε ένα γαλλικό κωμικό film, όχι πολύ παλιό, του 2008, με τη ζωή ενός Παριζιάνου υπαλλήλου των γαλλικών ταχυδρομείων που μετατέθηκε και πήγε να ζήσει στην περιοχή των Ch'tis, στο μακρινό γαλλικό βορρά, στη περιοχή "Nord-Pas-De-Calais”, στα σύνορα με το Βέλγιο, με τις πολύ μεγάλες ιδιαιτερότητες, τους χαρακτηριστικούς κατοίκους, με την επίσης χαρακτηριστική “αφέλειά” τους και την ακόμη πιο χαρακτηριστική διάλεκτο, τα “Picard”. Η ταινία λεγόταν “Bienvenue chez les Ch'tis” (το 2010 ακολούθησε και η ιταλική εκδοχή της, το

“Benvenuti Al Sud”, μόνο που σε αυτήν ο ταχυδρομικός υπάλληλος μετατίθεται από τον πλούσιο, τον “πολύ” και υπερόπτη ιταλικό βορρά (Μιλάνο) στον “υποανάπτυκτο” (αλλά τόσο χαλαρό και ευτυχισμένο) νότο).

Και οι δύο ταινίες καυτηριάζουν την απρόσωπη, χωρίς στοιχεία ευαισθησίας και ιδιαίτερα στυλιζαρισμένη ζωή, στα “προηγμένα” και πλούσια αστικά κέντρα και να αναδείξει την ευτυχία που μπορεί να βρεθεί στα μικρά και απλά πράγματα, στην ήρεμη ζωή και στις ανθρώπινες σχέσεις.

Τί με έχει πιάσει πάλι σήμερα και το παίζω σινεφίλ; Μπαααα, καμία σχέση. Απλά βρήκα μία συνταγή για κρέπες, όπως τις φτιάχνουν σε εκείνα τα υπερβόρεια μέρη της Γαλλίας, στους Ch'tis, προσθέτοντας και μπύρα στο χυλό τους, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα (διάβασα στη συνέχεια ότι πολύς κόσμος στη Γαλλία έτσι τις φτιάχνει (μάλιστα μία κυρία αναρωτιόταν: “φτιάχνονται και χωρίς μπύρα οι κρέπες;” !!!) και είπα να τις φτιάξω. Και στη συνέχεια να μοιρασθώ τη συνταγή μαζί σας.

Απολαμβάνοντας μία από τις κρέπες αυτές, έρχεται στο μυαλό μου η παροιμία που έχουν σε εκείνα τα μέρη, που θέλει τον επισκέπτη στη χώρα των Ch'tis, “να κλαίει δύο φορές, μία όταν φθάνει εκεί και μία όταν πρέπει να φύγει”… Φτιάξτε τες, βρείτε εάν μπορείτε και την ταινία (την έχω, στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται) και απολαύστε και τις δύο, αναπαυτικά χωμένες στη πολυθρόνα σας…

Keywords
Τυχαία Θέματα