Ćevapčići. Σουτζουκάκια τύπου:“Εδώ είναι Βαλκάνια”

Θεωρούνται εθνικό πιάτο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλά είναι πολύ συνηθισμένο και στην Κροατία.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές “ćevapčići” (η λέξη “ćevap” προέρχεται από την περσική (αλλά και τουρκική στη συνέχεια) λέξη “kebab” και η υποκοριστική κατάληξη “-čići” δηλώνει “μικρά κεμπάπ”), βολτάροντας σε διάφορες βαλκανικές χώρες μπορεί να δοκιμάσει κανείς πολλές –παρόμοιες μεταξύ τους– εκδοχές αυτού του πολύ-πολύ νόστιμου πιάτου, γνωστού και σαν “Balkan meatballs”. Κάθε σεφ, κάθε νοικοκυρά και μία συνταγή. Άλλες με ένα μείγμα μοσχαρίσιου

και αρνίσιου κιμά (το χοιρινό, βλέπετε, το αποφεύγουν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι αυτών των περιοχών (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), άλλες με μοσχαρίσιο και χοιρινό (οι χριστιανοί Κροάτες συνηθίζουν περισσότερο το χοιρινό από το αρνίσιο κρέας), άλλες χρησιμοποιούν κρεμόριο για σταθεροποιητή και άλλες απλό αυγουλάκι, κάποιες κλείνουν προς τη καυτερή γεύση και άλλες έχουν μία γλυκιά επίγευση χρησιμοποιώντας γλυκιά πάπρικα.

Εδώ ακολουθεί απλά ...μία από όλες αυτές τις εκδοχές, που ακολουθεί την μουσουλμανική παράδοση (μιά και τα “ćevapčići” είναι κληρονομιά από την τουρκική κυριαρχία στη Βαλκανική, κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας).

Keywords
Αναζητήσεις
συνταγη cevapcici, čevapćići συνταγη
Τυχαία Θέματα