Tajine με αρνάκι, δαμάσκηνα και αρωματικό κουσκούς

Το σημερινό είναι ένα πιάτο αραβικής προέλευσης, πολύ διαδεδομένο στη Βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα στο Μαρόκο. Χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις από την ίδια “λίμνη” στην οποία ζουμε και εμείς, τη Μεσόγειο, και ας είναι από κουζίνες της “άλλης μεριάς της”. Ένα φαγητό βγαλμένο απυθείας από το πασύγνωστο αραβικό παραμύθι "Alf layla wa layla" ή, όπως σίγουρα θα το ξέρετε, “Χίλιες και Μία Νύκτες”, όπου και βρίσκουμε την πιο παλιά αναφορά σε αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος.

Χρωστάει το όνομά του στο σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρεύεται το κρέας. Η tajine είναι ένα είδος πήλινης στρογγυλής γάστρας, η

οποία αποτελείται από ένα κάτω μέρος με χαμηλά τοιχώματα (σαν ρηχό τηγάνι) και ένα καπάκι κωνικού σχήματος, ιδανικό για αργά και χρονοβόρα μαγειρέματα, ακριβώς επειδή ο ατμός που δημιουργείται στο εσωτερικό του, ο οποίος ψύχεται και ανακυκλώνεται ξανά και ξανά, αναδεικνύοντας τις γεύσεις των υλικών και δίνοντας έτσι στο κρέας μία δυνατή και χαρακτηριστική γεύση.

Δυστυχώς αυτό μόνο θεωρητικά μπορώ να το ισχυρισθώ, μη έχοντας στη διάθεσή μου tajine και περιοριζόμενος σε μία απλή κατσαρόλα. Ευτυχώς, όμως, είχα όλα τα αρωματικά (σαφράν, κοτρκουμά, ginger, αστεροειδή γλυκάνισο, κανέλα, κίμινο, μαϊντανό, δυόσμο, δαμάσκηνα) και το υπέροχα ευωδιαστό αποτέλεσμα μου επιτρέπει να φαντασθώ πόσο υπέροχο-τερότερο (!) θα ήταν ο φαγητό φτιαγμένο με το παραδοσιακό του σκεύος!! Δεν πειράζει, την επόμενη φορά…

Αυτά πάλι τα δαμάσκηνα… Μαριναρισμένα στο χυμό του πορτοκαλιού δίνουν στο φαγητό μία ελαφρά ξινούτσικη γεύση, μπααα, γλυκόξινη (agrodolce) είναι, και το κάνει ακόμη πιο “εξωτικό” και ακατανίκητο σαν γεύση.

Και για συνοδευτικό, ένα αρωματισμένο κουσκούς που όμοιό του δεν έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Tajine,