Croque monsieur: Ένας σταρ των παριζιάνικων cafés

O σταρ των παριζιάνικων cafés επιστρέφει!!!!! Στα… πιρούνια, στα… πιρούνια!!! (πως λέμε …“στα όπλα, στα όπλα”;) Το “croque-monsieur” επιστρέφει στη μόδα, συνοδευόμενο, μάλιστα, από το “croque madame”, αλλά και από το “croque-mademoiselle” !

Ολόκληρη η οικογένεια αυτών των υπέροχων sandwichs από ψωμί του τοστ, στη διάθεσή σας για ένα gourmet διάλειμμα από τις πάντα εξουθενωτικές βόλτες στους παριζιάνικους

δρόμους…

Αυτές οι βόλτες, αυτό το “ταξείδι”, θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει, κάλλιστα, από τη μακρινή Αυστραλία. Τους Αβορίγινες ("Aborigines"), τον αυτόχθονα πληθυσμό της μακρινής αυτής χώρας-ηπείρου, θα τους γνωρίζετε οι περισσότερες. Εκείνο που δεν θα γνωρίζετε είναι ότι στην κουζίνα τους βρίσκουμε ένα φαγητό που, αιώνες μετά και χιλιάδες χιλιόμετρα πιο δυτικά (ή πιο ανατολικά, εξαρτάται προς ποια κατεύθυνση κινείται κανείς…) θα γνωρίσει μεγάλες δόξες, αποτελώντας μία πρώτη επιλογή στο γρήγορο φαγητό των “πολιτισμένων” δυτικοευρωπαίων.

Πράγματι, ο νομαδικός αυτός λαός της Αυστραλίας, συνήθιζε να μαγειρεύει το καθημερινό κυνήγι του, τεμαχισμένο σε σχετικά λεπτές λωρίδες (φέτες), πιεσμένο ανάμεσα σε δύο φέτες ζύμης, και ψήνοντάς το πάνω από φωτιά από ξύλα, με τη βοήθεια μίας μεγάλης λαβίδας.

Αυτή η “τοσταρισμένη” εκδοχή φαγητού εμφανίσθηκε στη συνέχεια στην “κοντινή” Ινδονησία και από εκεί στα νησιωτικά συμπλέγματα του Ειρηνικού Ωκεανού, μερικούς αιώνες μετά.

Πάρτε τώρα το πλοίο (ο κόσμος δεν ταξείδευε με αεροπλάνα τότε, τα πλοία ήσαν για τέτοιες μεγάλες μετακινήσεις μέσω θαλάσσης) και ελάτε στο Παρίσι του 1910. Εκεί, στα τραπεζάκια ενός café στη λεωφόρο των Καπουτσίνων (boulevard des Capucines), εμφανίζεται για πρώτη φορά ένα σάντουιτς από λεπτές τετράγωνες φέτες ψωμιού χωρίς κόρα, με ζαμπόν ανάμεσά τους και καλυμμένες με τριμμένο τυρί.

Το πρώτο "croque-monsieur" είχε κάνει την εμφάνισή του!!!

Keywords
Τυχαία Θέματα