Τα άσχημα φρούτα όμορφα τρώγονται

Έχουμε εθιστεί στην ομοιομορφιά, ακόμα κι όταν αγοράζουμε κολοκυθάκια και πορτοκάλια; Αν δεν θέλουμε να πεινάσουμε, καιρός να αλλάξουμε συνήθειες.

Μια όμορφη ντομάτα είναι μια πιο νόστιμη ντομάτα; Σίγουρα όχι. Γιατί τότε κάθε χρόνο πετιέται το 40% της παγκόσμιας παραγωγής φρούτων και λαχανικών κυρίως για αισθητικούς λόγους; Φαίνεται ότι ο πολιτισμός μας έχει εθιστεί στην ομορφιά, στις τέλειες αναλογίες, ακόμα κι όταν μιλάμε για αγγουράκια. Παρότι στις τριτοκοσμικές χώρες το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής χάνεται

λόγω έλλειψης εξοπλισμού συντήρησης ή κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, στο δυτικό κόσμο τεράστιες ποσότητες φρούτων και λαχανικών πάνε στον… Καιάδα γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μεγέθους, χρώματος, σχήματος και ομοιομορφίας που θέτουν κυρίως τα σούπερ-μάρκετ αλλά δυστυχώς ενθαρρύνουν και οι καταναλωτές με τις επιλογές τους.

Η οικονομική κρίση, όμως, αλλά και οι εκτιμήσεις που λένε πως για να μπορέσει να τραφεί ο πλανήτης μέχρι το 2050 η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70%, έχουν κάνει πολλούς να επανεξετάζουν το θέμα. Για παράδειγμα, η Λία Μπρούμσακ και η Τάνια Κρακόβσκι, οι ιδιοκτήτριες μιας εταιρίας κέτερινγκ στο Βερολίνο, που αναφέρει σε πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ της η Guardian. Όταν οι δύο νέες επιχειρηματίες επιλέγουν τα υλικά τους αναζητούν την «ασχήμια». «Δεν παρουσιάζουμε τα λαχανικά ως σκουπίδια, γιατί δεν είναι σκουπίδια. Τα κακοφορμισμένα λαχανικά είναι εξίσου ποιοτικά λαχανικά και μάλιστα πιο ενδιαφέροντα, αφού δεν μπορεί κανείς να τα βρει στις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ. Είναι έργα τέχνης.» Η επιχειρηματική προσπάθεια των δύο γυναικών, με το εμπνευσμένο όνομα Culinary Misfits (απροσάρμοστοι της κουζίνας) είναι μέρος μιας νέας τάσης, που σκοπό έχει να αξιοποιήσει αυτή την τεράστια ποσότητα που πάει χαμένη. Ταυτόχρονα, το Ugly Fruits, η προσπάθεια τριών Γερμανών που λανσάρουν καμπάνιες με έξυπνα σλόγκαν για να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να προτιμήσουν τα… παραμορφωμένα λαχανικά, έχει γίνει πρωτοσέλιδο σε πολλές μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού. «Το να μην καταναλώνουμε τρόφιμα που έχουν παραχθεί είναι μια μη βιώσιμη πρακτική», λέει ένας από τους ιδρυτές, ο Ντάνιελ Πλαθ.

Και έχει δίκιο. Δεν είναι μόνο οι ποσότητες τροφής που πάνε χαμένες που ζημιώνουν την οικονομία και τον πλανήτη. Πρέπει κανείς να συνυπολογίζει και το πόση ενέργεια έχει σπαταληθεί για την παραγωγή τους, αλλά και τις συνέπειες που έχει στο περιβάλλον το να πετιούνται φρούτα και λαχανικά στις χωματερές -να σαπίζουν και να παράγουν μεθάνιο που επιβαρύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ως λύση, οι εμπνευστές του Ugly Fruits έχουν οραματιστεί μια σειρά μοδάτων καταστημάτων που θα πουλάνε μόνο άσχημα φρούτα και λαχανικά. Και όπως λένε, έχουν ήδη προτάσεις για συνεργασίες. «Μπορεί τα σούπερ-μάρκετ να λένε ότι οι καταναλωτές απορρίπτουν τα κακοφορμισμένα προϊόντα, όμως η αλήθεια είναι πως το κάνουν γιατί αυτό έχουν συνηθίσει. Ήδη λαμβάνουμε e-mail που μας ρωτάνε πότε θα ανοίξει το πρώτο μας κατάστημα.»

Πράγματι, σε έρευνα του Ινστιτούτου των Μηχανολόγων-Μηχανικών το 45% των Βρετανών δήλωσε ότι δεν τους ενδιαφέρει η εμφάνιση των φρούτων και λαχανικών, το 26% θα αγόραζε την πιο φθηνή επιλογή, ενώ ένα 10% δηλώνει πως επίτηδες θα επέλεγε τα παραμορφωμένα προϊόντα. Και δεν είναι περίεργο όταν στη Βρετανία πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας, ενώ 400.000 χρειάστηκαν τη βοήθεια τραπεζών τροφίμων για να επιβιώσουν. Κι όλα αυτά την ώρα που 15 εκατομμύρια τόνοι τροφής πετιούνται κάθε χρόνο μόνο στη Βρετανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα