Σε 18 μέρες «έσωσαν» 48 τόνους τροφίμων

Βρετανικό δίκτυο διασώζει σοδειές που πάνε χαμένες και τις διανέμει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Εμείς τι κάνουμε;

Το ότι ένα τεράστιο ποσοστό τροφίμων πηγαίνει στις χωματερές κάθε χρόνο, παρότι εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα είναι δυστυχώς γνωστό και αποτελεί ένα απο τα πιο καυτά περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά προβλήματα με τα οποία καταπιάνεται εσχάτως ο Τύπος.

Σε όλα τα στάδια της αλυσίδας της τροφής υπάρχουν τεράστιες απώλειες, το κυριότερο δε από αυτά, στο χωράφι. Αγρότες σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται συχνά να αφήσουν τόνους σοδειάς ασυγκόμιστους

να γίνονται λίπασμα για την επόμενη σπορά. Ο λόγος που όλα αυτά τα λαχανικά δεν φτάνουν στην αγορά; Συνηθέστερα λόγω του ότι δεν πληρούν τις αισθητικές προδιαγραφές που θέτουν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ για το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα. Επίσης, λόγω υπερπροσφοράς του συγκεκριμένου λαχανικού, που ρίχνει τις τιμές και καθιστά μη οικονομική τη συγκομιδή. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί τόνοι απόλυτα ασφαλών τροφίμων να πηγαίνουν χαμένα, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε.

Στη Βρετανία, πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 5,8 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας και αυτό το νούμερο ανεβαίνει συνεχώς. Την ίδια ώρα 20-40% των τροφίμων καταλήγει στη χωματερή. Μια νέα πρωτοβουλία, το Gleaning Network UK, αποφάσισε πέρυσι να ξεκινήσει να κάνει κάτι για αυτό. Το δίκτυο συντονίζει ομάδες εθελοντών, αγροτών και ΜΚΟ που ασχολούνται με την αναδιανομή τροφίμων με σκοπό να διασώσει τις σοδειές που πάνε χαμένες και να τις επαναπροωθήσει σε ανθρώπους που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ξεκίνησε το 2013 και σε δεκαοκτώ ημέρες μέσα στη χρονιά, με τη βοήθεια 200 εθελοντών, περισυνέλεξε συνολικά 48 τόνους τροφίμων από χωράφια -ποσότητα που ισοδυναμεί με 200.000 μερίδες φαγητού. Σύντομα η πρωτοβουλία βρήκε μιμητές στο Μάντσεστερ, στο Μπρίστολ, στο Μπράιτον, στο Κέιμπριτζ, στο Λονδίνο και στο Κεντ. Mήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, κουνουπίδια, φράουλες, μαρούλια, κολοκύθες είναι μεταξύ των προϊόντων που συγκεντρώθηκαν.

Μέσα σε μια μόνο ημέρα το Νοέμβριο του 2013 συνελέγησαν 11 τόνοι κολοκύθας από χωράφια στο Σάουθάμπτον -τα οποία θα αφήνονταν να σαπίσουν στο χώμα. Μέσα στο 2014, οι άνθρωποι του Gleaning Network σκοπεύουν να κάνουν περισσότερα. Ισως θα μπορούσαμε και στην Ελλάδα να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα