Ροδίτης για τις τηγανητές σαρδέλες, ούζο για τις παστές

Ψητές

Το άρωμα και η γεύση τους βρίσκονται στο απόγειό τους όταν ψήνονται στη σχάρα. Με αρκετό αλάτι και έντονη λιπαρότητα, οι σαρδέλες ταιριάζουν με ένα λευκό κρασί με ήπιο αρωματικό χαρακτήρα, που δεν θα αλλοιώσει τα αρώματα του φαγητού, και με υψηλή οξύτητα, για να φρεσκάρει τη γευστική μας παλέτα. Ένα Ασύρτικο είναι μια επιλογή που αναμφίβολα θα εντείνει την απόλαυση.

Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment, Γαία ΟινοποιητικήΑσύρτικο, Κτήμα ΑργυρούΣαντορίνη, Santowines

Πλακί με ντομάτα

Η παρουσία της ντομάτας επηρεάζει

τη γευστική σύνθεση του φαγητού και τα αρώματά του. Η επιλογή ενός λευκού κρασιού με πιο έντονο αρωματικό χαρακτήρα και τονισμένη οξύτητα, όπως ένα χαρμάνι με βάση το Ασύρτικο, θα υπογραμμίσει τη γεύση των ψαριών, ενώ ένα κομψό ροζέ ξηρό κρασί θα προσδώσει μια πιο αρωματική πινελιά στο πιάτο.

Αηδάνι - Ασύρτικο ΧατζηδάκηΦεγγίτες Λευκό, ΟινογένεσιςΜαντηλάρι Ροζέ, Κτήμα Λυραράκη

Στο φούρνο με σκόρδο και λεμόνι

Όταν μαγειρεύονται στο φούρνο με λεμόνι, σκόρδο και μυρωδικά, οι σαρδέλες αποκτούν περισσότερο άρωμα και πικάντικη γεύση. Βάζουμε πλάι τους, λοιπόν, ένα λευκό ξηρό κρασί με ζωηρό αρωματικό χαρακτήρα και θαλασσινή καταγωγή, όπως μια εκφραστική Βηλάνα ή ένα τραγανό Βιδιανό, και απολαμβάνουμε έναν υπέροχο συνδυασμό εντάσεων αλλά και ισορροπιών.

Ξερολιθιά, Mediterra ΟινοποιητικήΑσπρος Λαγός, ΔουλουφάκηΒιδιανό, Αλεξάκης

Τηγανητές

Όταν τηγανίζονται, οι σαρδέλες αποκτούν πιο... τσαχπίνικα γευστικά χαρακτηριστικά και μεταμορφώνονται σε απαιτητικό μεζέ. Ο τρόπος μαγειρέματος, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του ψαριού, ζητάει ένα λευκό κρασί με κοφτερή οξύτητα, που να ανοίγει το δρόμο για την επόμενη σαρδέλα. Το αρωματικό δυναμικό του μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τα γούστα μας: ένα πιο ήπιο κρασί από Ροδίτη θα τονίσει τη γεύση του ψαριού, ενώ ένα Sauvignon Blanc θα μας γοητεύσει με το παιχνίδι των αντιθέσεων.

Στροφιλιά Λευκό, Κατώγι & ΣτροφιλιάΤέχνη Αλυπίας Λευκό, Τέχνη ΟίνουΔιττός Λευκό, Τσάνταλης

Παστές

Οι σαρδέλες που «ψήνονται» στο αλάτι χαρακτηρίζονται, όπως είναι φυσικό, από την αλμυρή γεύση τους. Η ένταση του αλατιού καθορίζει και την επιλογή του συνοδευτικού ποτού. Όταν το άγγιγμα του αλατιού είναι ελαφρύ, ταιριάζουν με λευκά κρασιά που έχουν απαλά γευστικά χαρακτηριστικά. Όταν πάλι οι σαρδέλες είναι πολύ αλμυρές, συνδυάζονται ευχάριστα με ένα ούζο. Η γλυκιά γεύση του σβήνει την αλμυρή γεύση των ψαριών, αφήνοντας μια ευχάριστη και ισορροπημένη επίγευση.

Φολόη, Κτήμα ΜερκούρηΟύζο Απαλαρίνα «Το Παραδοσιακό»Ούζο Καζανιστό Στουπάκη

Σαρδέλες του κουτιού

Με σαρδέλες (σε λάδι) από κονσέρβα μπορούμε να φτιάξουμε σαλάτες και πρωτότυπα σάντουιτς με μια ξεχωριστή θαλασσινή πινελιά. Στην περίπτωση αυτή το κρασί παίζει το ρόλο του συντονιστή των γεύσεων. Επιλέγοντας ένα λευκό αρωματικό, από χαρμάνι ποικιλιών ή ένα ροζέ -στην περίπτωση που η παρουσία της ντομάτας στο πιάτο είναι έντονη-, έχουμε εξασφαλίσει την ισορροπία αρωμάτων και γεύσεων.

Κτήμα Ντούγκου ΛευκόΣελλασία ΜπουτάρηΚτήμα Δρυόπη Ροζέ
Keywords
Τυχαία Θέματα