Ομελέτα για πάντα

Πώς θα γίνετε εξπέρ στην παρασκευή της πρωινής, μεσημβρινής ή βραδινής μας αγαπημένης. Μάθετε τα μυστικά από Χριστόφορο Πέσκια.

Τι χρειάζεται μια ομελέτα; Καλά αυγά. Προτιμώ τα βιολογικά ως πιο νόστιμα, αλλά ό,τι κι αν πάρετε, θυμηθείτε: όσο πιο φρέσκα τόσο το καλύτερο. Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας προτείνει να βάλετε γάλα αλλά και ελάχιστη κρέμα γάλακτος, γιατί έτσι γίνεται αφράτη και δεν στεγνώνει. Από εκεί και πέρα υπάρχει ευρύ πεδίο πειραματισμών. Θέλετε λαχανικά; Τέλεια, απλώς πρέπει να τα έχετε ψιλοκόψει και προψήσει ή προτσιγαρίσει,

ώστε να μπουν έτοιμα στην ομελέτα. Αλατοπίπερο, τυρί τριμμένο ή κομματιασμένο και μυρωδικά, κι έτοιμο το φαγητό. Προσέχετε οι ποσότητες να μην είναι τεράστιες, για να τις «σηκώσει» η ομελέτα: Αν φτιάξετε μία με 4 αυγά, δεν θα βάλετε μισό κιλό μανιτάρια σοταρισμένα γιατί δεν θα βγει ενιαία. Στο ψήσιμό της θέλει προσοχή. Το τηγάνι πρέπει να είναι αντικολλητικό, για να μην κολλήσει. Για μια απλή ομελέτα με τυρί βάζετε στο τηγάνι λίγο λάδι – δεν χρειάζεται να καλύψει τον πυθμένα-, αλλιώς λίγο βούτυρο. Ζεσταίνετε το σκεύος σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, όχι δυνατή γιατί η ομελέτα θα αρπάξει. Ρίχνετε τα αυγά, που τα έχετε χτυπήσει με λίγο γάλα (για 4 αυγά υπολογίστε 50 - 60 ml γάλα), και λίγο αλατοπίπερο και κουνάτε το τηγάνι να απλωθεί το μείγμα στον πυθμένα. Ψήνετε για λίγο μέχρι να φουσκώσουν οι άκρες της και τότε, με τη σπάτουλα, την ξεκολλάτε σιγά-σιγά, από τις άκρες προς το κέντρο, μέχρι να ξεκολλήσει όλη. Το αυγό στην επιφάνεια δεν θα έχει ακόμα πήξει. Την πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί (π.χ. παρμεζάνα) και έπειτα κάνετε ένα από τα ακόλουθα:

 

1. Τη διπλώνετε και συνεχίζετε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το τυρί - όχι πολύ, για να μη στεγνώσει.

 

2. Τη σκεπάζετε με ένα καπάκι και την αφήνετε να ψηθεί και από πάνω με τον ατμό

που θα εγκλωβιστεί.

 

3. Γέρνετε το σκεύος ώστε να γλιστρήσει η ομελέτα σε ένα μεγάλο πιάτο ή καπάκι. Σκεπάζετε με το τηγάνι και αναποδογυρίζετε προσεκτικά, ώστε η άψητη πλευρά να πέσει στο καυτό σκεύος και να ψηθεί.

 

4. Τυλίγετε το χερούλι του τηγανιού (αν είναι πλαστικό) 2 - 3 φορές με αλουμινόχαρτο και βάζετε το τηγάνι κάτω από καυτό γκριλ, ώστε να ροδίσει η επιφάνεια και να πήξει το αυγό.

 

Τελευταία έχω υιοθετήσει την ομελέτα φούρνου, που ψήνεται και από τις δύο πλευρές ομοιόμορφα και άκοπα. Μια τέτοια εκδοχή μού εδωσε ο σεφ.

 

Τορτίγια με πατάτες και τσορίθο 
Keywords
Αναζητήσεις
πεσκιας ομελετα
Τυχαία Θέματα
Ομελέτα,omeleta