Ο καφενές του Καγιαμπή

Φρεσκομαγειρεμένα φαγητά και ιδιαίτεροι μεζέδες υπό το άγρυπνο βλέμμα του Τσε, σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο στο Ηράκλειο.

Η θέση Στην πόλη του Ηρακλείου, μια ευθεία από την πλατεία με τα Λιοντάρια, αρκεί να κατευθυνθούμε προς την οδό 1821. Το μαγαζί βρίσκεται σε ένα ήσυχο δρομάκι 5-10 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο.

Η ατμόσφαιρα Ο καφενές του Καγιαμπή είναι τόπος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, αρτυμένος με φαγάκι φρεσκομαγειρεμένο, κρασάκι καλοφτιαγμένο και ρακί, ωσάν καύσιμο,

για να πάρει μπρος η γλώσσα. Τραπεζάκια και καρέκλες καφενέ και ζεστή ατμόσφαιρα, οικογενειακή, με την κουζινούλα του ανοιχτή, να επιβλέπει τα καθέκαστα. Τοίχος δε φαίνεται - εκεί που τελειώνει η μια κορνίζα ξεκινά η επόμενη. Ασπρόμαυρες κατά βάση εικόνες, που αφηγούνται ιστορίες: από τον Βασίλη Λογοθετίδη και τον Ψαρογιώργη, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Άρη Βελουχιώτη και τον Τσε Γκεβάρα. Στα διπλανά τραπέζια φοιτητές, παρέες νεαρών, αλλά και παλιές καραβάνες. Το κλίμα σηκώνει κουβεντολόι, γνωριμίες, στιχάκια κι αποφθέγματα.

Το φαγητό Καταφτάσαμε πεινασμένοι, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, και η κρητική φιλοξενία μας έδωσε μεμιάς προτεραιότητα. Το κρασάκι ήρθε στο τραπέζι μας πριν καν παραγγείλουμε. Κερασμένο, είπε ο Καγιαμπάκης. Διαλέξαμε γρήγορα από τον μικρούτσικο κατάλογο τα εξαιρετικά τσιμούλια (χόρτα) ομελέτα, μια λαχταριστή χορτόπιτα τηγανιού με θεσπέσιο, αέρινο φύλλο δίχως λαδίλα, νόστιμα σουτζουκάκια χωρίς κύμινο, και το λιγότερο νόστιμο, πλην καλομαγειρεμένο, κόκορα με μακαρόνια σκιουφιχτά. Στο διπλανό τραπέζι είδαμε και μας φάνηκαν ενδιαφέροντα τα γιαχνερά κεφτεδάκια και το χοιρινό με σέλινο. Συμπέρασμα: φύγαμε χορτάτοι από φαγητό σπιτίσιο, ικανοποιημένοι με την ποιότητα των πρώτων υλών και έχοντας κάνει καινούριες φιλίες.

Ο λογαριασμός Υπολογίστε τιμές καφενείου-μαγεριού. Οπότε αναλόγως με την πείνα ή τη λαιμαργία μας, θα πληρώσουμε 10-15 ευρώ το άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα Θα πιούμε χύμα κρασάκι, εκλεκτό, αφού φέρει την υπογραφή του καλού οινοποιείου Ταμιωλάκη από το Χουδέτσι του Ηρακλείου. Κατά τα άλλα, μπιρίτσες και τσιπουράκι.

Επιπλέον πληροφορίεςΎστερα από προτροπή του ιδιοκτήτη Δημήτρη Καγιαμπάκη πήραμε κι ένα πιατάκι με ανθόγαλα – «που δρα αφροδισιακά» - τρυφερό, κρεμώδες τυράκι, με λεπτούς κόκκους βουτύρου ολούθε, να σκάνε πλημμυρίζοντας τον ουρανίσκο. Μην παραλείψετε να το δοκιμάσετε.

Μονοφατσίου 12, Ηράκλειο, τηλ.: 2810 22 62 86.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καγιαμπή,kagiabi