Κτήμα Μπριντζίκη

Το Κτήμα Μπριντζίκη είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα

μακριά από την Αρχαία Ολυμπία. Ο Διονύσιος και η Διονυσία Μπριντζίκη μουσικοί κατά το βασικό τους επάγγελμα, είκοσι χρόνια πριν ξεκινούν την ίδρυση του οινοποιείου βασιζόμενοι στην εκμετάλλευση του υπάρχοντος αμπελώνα από την οικογένεια Μπριντζίκη. Ο αμπελώνας καλλιεργείται εξ αρχής με Βιολογικό τρόπο και οι ποικιλίες από τις οποίες έχουν γίνει οι φυτεύσεις ή οι αναμπελώσεις είναι τοπικές ελληνικές.Στόχος είναι

πάντα η δημιουργία μοναδικών οίνων κυρίως μονοποικιλιακών όπου κάποιος μπορεί να διακρίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας.

Δύο χρόνια πριν το Κτήμα Μπριντζίκη χαρακτηρίζεται το πρώτο πράσινο οινοποιείο στην Ελλάδα. Σπουδαία είναι η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας όπου καλύπτει τις ανάγκες ψύξης και θέρμανσης των δεξαμενών και των χώρων του οινοποιείου. Η μονάδα των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην στέγη εξασφαλίζει τις ανάγκες ρεύματος του οινοποιείου και καθορίζει την οικολογική και προς όλα φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία του δίνοντας μας την δυνατότητα να λέμε ότι παράγουμε βιολογικούς οίνους που τείνουν να έχουν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Το οινοποιείο αξιοποιεί ένα υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή οίνου ανωτέρας ποιότητας. Οι ανοξείδωτες δεξαμενές με αυτόματο έλεγχο θερμοκρασίας και καταγραφής πληροφοριών επεξεργασίας καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου, τα πνευματικά πιεστήρια σύγχρονου τύπου, τα δρύινα βαρέλια γαλλικής προελεύσεως και η χρησιμοποίηση βαρύτητας για την μεταφορά γλεύκους και οίνου σέβονται και αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γηγενών ποικιλιών που καλλιεργούνται στην περιοχή μας από τα βάθη του χρόνου.

Αμπελώνες

Η γη της Δυτικής Πελοποννήσου με επίκεντρο τον κάλλιστο τόπο της Αρχαίας Ολυμπιάς καλλιεργείται από αμπέλια και σταφίδες εδώ και πολλούς αιώνες πριν. Είναι μια ευλογημένη αμπελοοινική περιοχή με αργυλοπυλώδη εδάφη που σε συνδυασμό με την υγρασία των ποταμών δημιουργεί ένα ιδανικό μικροκλίμα.

Οι αυτόχθονες ποικιλίες που ευδοκιμούν είναι ο Ροδίτης, ο Τινακτορώγος, η Μαλαγουζιά, το Φιλέρι, το Ασύρτικο (λευκές ποικιλίες) και ο Αυγουστιάτης, το Αγιοργήτικο (ερυθρές ποικιλίες). Επίσης καλλιεργούνται και οι κοσμοπολίτικες ποικιλίες Chardonnay, Merlot, Caperne, Refosco παράγοντας κρασιά με έντονα χαρακτηριστικά του terroir.

Το Κτήμα Μπριντζίκη καλλιεργεί τους ιδιόκτητους αμπελώνες του 120 στρεμμάτων εφαρμόζοντας πιστά και με μεράκι τις αρχές της βιολογικής γεωργίας επί σειρά ετών φυτεμένους με ελληνικές τοπικές ποικιλίες. Επίσης προμηθεύεται σταφύλια και από άλλους εξαιρετικούς παραγωγούς της περιοχής.

Κρασιά

Ενιπέας (λευκός)

Τοπικός Οίνος Πισάτιδος

80% Ροδίτης Αλεπού 20% ΑσύρτικοΖυμωμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Σύντομη προζυμωτική εκχύλιση, σύντομη ωρίμανση πάνω στις φίνες οινολάσπες. Φρέσκα άνθη, νότες φλούδας λεμονιού, τραγανή οξύτητα, αρωματική ένταση.

Τινακτορώγος (οίνος λευκός)

100% ΤινακτορώγοςΖυμωμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Σύντομη προζυμωτική εκχύλιση, σύντομη ωρίμανση πάνω στις φίνες οινολάσπες .Εξωτική ένταση και παρουσία φρούτου. Ώριμη μπανάνα, φλούδα πορτοκαλιού, τροπικά φρούτα, βανίλια, παχύ στόμα, μεταξωτό.

Chardonnay (λευκός)

100% Chardonnay

Ζυμωμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Σύντομη προζυμωτική εκχύλιση, σύντομη ωρίμανση πάνω στις φίνες οινολάσπες. Ανανάς, ροδάκινο, νύξεις λεμονιού, βούτυρο, απαλή κρεμώδης γεύση.

Μελιός (λευκός)

Τοπικός Οίνος Ηλείας

100% Ροδίτης Αλεπού

Ζυμωμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Σύντομη προζυμωτική εκχύλιση, σύντομη ωρίμανση πάνω στις φίνες οινολάσπες. Φρέσκα άνθη, νότες φλούδας λεμονιού, ισορροπημένη οξύτητα, αρωματική ένταση.

Ερυθροί Οίνοι

Μελιός (ερυθρός)

Ζυμωμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Σύντομη εκχύλιση και σύντομη ωρίμανση πάνω στις φίνες οινολάσπες. Μαύρα κεράσια, βατόμουρα, δαμάσκηνα, αποξηραμένα βότανα, μέτριο σώμα τραγανό και κομψό.

Αυγουστιάτης (ερυθρός)

Ένα ιδιαίτερο κρασί από την ποικιλία Αυγουστιάτης. Τα κριτήρια επιλογής των σταφυλιών είναι αυστηρά και έχουν σαν στόχο τη βέλτιστη ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας στο ιδανικό μικροκλίμα της περιοχής του κτήματος. Μέσα Σεπτέμβρη τρυγήθηκαν τα σταφύλια από το αμπελοτόπι Μύλος με απόδοση μέχρι 650κ/στρ. Ζυμωμένο και εκχυλισμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές, παλαιωμένο σε Γαλλικά barriques για 12 μήνες και 6 μήνες στη φιάλη. Βατόμουρα, μούρα, φραμπουάζ, ώριμη φράουλα, άγγιγμα γλυκάνισου, κανέλα, φίνες τανίνες, στρογγυλό βελούδινο στόμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα