Γκρεμολάτα για... φρεσκάρισμα

Τι είναι; Ένα μείγμα από σκόρδο, φρέσκο μυρωδικό και ξύσμα λεμονιού που συνηθίζουν οι Ιταλοί να πασπαλίζουν λίγο πριν από το σερβίρισμα πάνω από διάφορα μαγειρευτά και ριζότι.

 

Γιατί να το φτιάξω; Γιατί φρεσκάρει τα φαγητά στα οποία χρησιμοποιείται, τους δίνει αιχμή, τα «ξυπνάει», τρόπον τινά, συμπληρώνοντας αρωματικά τη βαθιά, «μαγειρευτή» νοστιμιά τους.

 

Πώς το φτιάχνω; Ψιλοκόβουμε με ένα καλό, κοφτερό μαχαίρι 1/2-1 σκελίδα σκόρδο, το ξύσμα από 1/2 ακέρωτο λεμόνι και τα «φυλλαράκια» από 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο. Το δεντρολίβανο μπορεί να αντικατασταθεί από

θυμάρι (όπως έκανα στη φωτό που βλέπετε), ρίγανη, φασκόμηλο ή μαϊντανό, αρκεί τα μυρωδικά να είναι φρέσκα. Όποιο μυρωδικό και αν επιλέξουμε, πρέπει να είναι καλά στεγνωμένο για να μη γίνει σαν «πάστα» κατά το ψιλοκόψιμο. Προσοχή: τα υλικά πρέπει να κοπούν πολύ ψιλά, να γίνουν σχεδόν σαν πούδρα, για να μη μασάμε κομμάτια σκόρδου.

 

Πού το χρησιμοποιώ; Σε πιλάφια και ριζότι, σε κοκκινιστά κρεατικά και πουλερικά, στο μοσχάρι α λα μιλανέζε. Καλό είναι να προστίθεται σε μαγειρευτά φαγητά για να «ανταλλάσσει» ιδέες με τις δυνατές σάλτσες τους (κι έτσι θα αλληλοσυμπληρώνονται) και όχι, ας πούμε, σε φρέσκιες σαλάτες όπου θα είναι κυριαρχεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γκρεμολάτα,gkremolata
  • Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές