Από τη Nespresso στην κούπα μας

Όλα ξεκινούν με τις φυτείες καφέ, όπου η Nespresso επιλέγει με εξαιρετική προσοχή μόνο τους εκλεκτότερους κόκκους της σοδειάς. Αυτοί οι κόκκοι έχουν τις δυνατότητες να αναπτύξουν πλούσια και εκλεπτυσμένα γευστικά και αρωματικα χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο καφές περνά από διάφορα στάδια μέχρι τη στιγμή που τελικά θα τον απολαύσουμε.

 

Η διαδρομή του καφέ από το «κεράσι» στην κούπα…

Οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τι θα επιλεγεί ως πρώτη ύλη για τον καφέ μας είναι η ποιότητα των εδαφών

για το πλέον ευνοϊκό περιβάλλον καλλιέργειας, η συγκομιδή και οι μέθοδοι επεξεργασίας. Οι καρποί συλλέγονται αποκλειστικά με τα χέρια, «κεράσι» με «κεράσι», και σε διαφορετικές στιγμές, γιατί δεν ωριμάζουν όλοι ταυτόχρονα. Αν και είναι περισσότερο πολύπλοκες και πολυδάπανες, οι διαδικασίες αυτές αποτελούν τις καλύτερες διαθέσιμες, για να εγγυηθούν την απόλυτη ποιότητα.

Μετά την πρώτη επιλογή, οι ειδικοί της nespresso λαμβάνουν ιδιαίτερα αυστηρά πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσουν την απόλυτη ποιότητα. Παίρνουν ένα δείγμα από κάθε σάκο νωπού καφέ για να το καβουρδίσουν και να το δοκιμάσουν. Η διαδικασία αυτή είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί ένας μόνο χαλασμένος κόκκος καφέ μπορεί να χαλάσει την ποιότητα όλης της παρτίδας.

 

Χαρμάνια

Κάθε ποικιλία είναι ένα αυθεντικό χαρμάνι καφέδων, που δημιουργείται με τέτοιο τρόπο, ώστε τα αρωματικά προφίλ να συμπληρώνουν και να εμπλουτίζουν το ένα το άλλο. Αυτή η λεπτή αλχημεία μπορεί να συγκριθεί με την μαεστρία των κορυφαίων αρωματοποιών.

 

Καβούρδισμα για την απελευθέρωση των αρωμάτων

Για κάθε ποικιλία, ορίζεται το κατάλληλο προφίλ καβουρδίσματος, ώστε να αναδειχθεί ο χαρακτήρας των διαφορετικών προελεύσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαφορετικές ποικιλίες καφέ καβουρδίζονται ξεχωριστά πριν αναμειχθούν σε χαρμάνια. Η διαδικασία καλείται «ξεχωριστό καβούρδισμα» και είναι μια πολύπλοκη τεχνική που επιτρέπει σε κάθε ποικιλία καφέ να αναπτύξει πλήρως τη δική της δυναμική.

 

Άλεσμα: λεπτότητα και πλούτος

Μετά το καβούρδισμα, οι κόκκοι καφέ μετατρέπονται σε σκόνη, η λεπτότητα της οποίας υπολογίζεται με ακρίβεια για να ταιριάζει στην εκάστοτε ποικιλία. Το κλειδί είναι η επιλογή του βαθμού άλεσης. Πρέπει να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία για να εναρμονιστεί η οξύτητα, η πικρότητα και οι αρωματικοί τόνοι. Η Nespresso ορίζει τη λεπτότητα κάθε αλέσματος, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μέτρησης με λέιζερ.

 

Συσκευασία: ερμητικά σφραγισμένες κάψουλες

Μετά το καβούρδισμα και την άλεση, ο καφές μπορεί να αναπτύξει μέχρι και 900 εξαιρετικά πτητικά και ευαίσθητα αρώματα. Δύο είναι οι παράγοντες που μπορεί να υποβιβάσουν την ποιότητα του καφέ σε αυτό το στάδιο: η απώλεια αρωμάτων και ο σχηματισμός προϊόντων οξείδωσης που προκαλούνται από τον αέρα. Ο αλεσμένος καφές μπορεί να χάσει έως και ένα τρίτο των γευστικών του χαρακτηριστικών μέσα σε δύο ημέρες από τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Για να αποφευχθεί η οξείδωση και να διατηρηθεί στο μέγιστο η γεύσ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Nespresso,