Βρετανική πλάτη στους Τούρκους!

ΠΟΛΙΤΙΚΗΒρετανική πλάτη στους Τούρκους!Τετάρτη, Οκτώβριος 22, 2014 - 17:08

Βρόμικο παιχνίδι στις πλάτες της Κύπρου παίζει ακόμα μία φορά η Βρετανία εμποδίζοντας τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις κατά της Τουρκίας στον ΟΗΕ.
Το Λονδίνο έβαλε βέτο σε διάβημα της Ε.Ε. προς τα Ηνωμένα Εθνη κατά της παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, με αιτιολογικό την «εξυπηρέτηση της επιστροφής στις συνομιλίες» στηρίζοντας

ευθέως την τουρκική προκλητικότητα. Εκπρόσωπος του Foreign Office αιτιολογώντας τη στάση χαρακτήρισε τη διαδικασία ασυνήθιστη για την Ε.Ε., «με κίνδυνο την πρόκληση εντάσεων» στην περιοχή!
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία, που μιλά για περίπτωση χειρότερη των Ιμίων, ανακοίνωσε το πάγωμα της τουρκικής ενταξιακής πορείας, με βέτο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη σε άνοιγμα οποιουδήποτε νέου ενταξιακού κεφαλαίου που θα προβάλει κατά τη συνεδρίαση του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το μέτρο περιλαμβάνεται στη δέσμη οκτώ μέτρων - αντιποίνων των αντιδράσεων της κυπριακής κυβέρνησης, που αποφασίστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.


Χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνέχισε την προκλητική του πορεία εντός της κυπριακής ΑΟΖ (έκανε εισβολή στο «οικόπεδο» 1, αφού διήλθε από το «τεμάχιο» 2) πλέοντας σε απόσταση 48 χιλιομέτρων ανοιχτά της Λεμεσού, «απέναντι» από τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Η Ρωσία

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα έστειλε στην περιοχή ακόμα δύο φρεγάτες, ενώ η ρωσική «ομπρέλα προστασίας» απλώθηκε για δεύτερη ημέρα στη θαλάσσια έκταση ανατολικά της Αμμοχώστου, μεταξύ Κύπρου και Συρίας, στο πλαίσιο της άσκησης του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά. Η Ρωσία έχει δεσμεύσει έκταση 4.000 ναυτικών μιλίων (και σε ύψος μέχρι 33.000 πόδια), η οποία εφάπτεται των ορίων της περιοχής της τουρκικής ΝΑVTEX για τις έρευνες του «Μπαρμπαρός» αναγγέλλοντας βολές ρουκετών. Παράλληλα, ισραηλινά μαχητικά πέταξαν στο FIR Λευκωσίας, στο πλαίσιο ισραηλινοκυπριακής άσκησης.
Στο πλαίσιο των αντιμέτρων, η Λευκωσία μεθοδεύει καταγγελία της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή φόρα (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, Διεύθυνση Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ κ.ά.), ενώ εξετάζεται και η προσφυγή στο Σ.Α. του ΟΗΕ. Παράλληλα διερευνώνται δυνατότητες νομικής αντίδρασης με την υποστήριξη διεθνών οίκων.


Τέλος, στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου εξετάστηκε και το ενδεχόμενο στρατιωτικής αρωγής της Ελλάδας ύστερα από αίτημα που έθεσε ο Γιαννάκης Ομήρου ζητώντας «τουλάχιστον μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού να έρθει στην περιοχή για να μη νομίζει η Τουρκία ότι είμαστε μόνοι μας».
Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε από την πλευρά του ότι η καλύτερη απάντηση της Κύπρου είναι να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα