Βηματοδότης σε μέγεθος ενός χαπιού

ΥΓΕΙΑΒηματοδότης σε μέγεθος ενός χαπιούΤετάρτη, Ιούνιος 11, 2014 - 16:54

Ο μικρότερος βηματοδότης του κόσμου, το μέγεθος του οποίου δεν ξεπερνά εκείνο ενός αντιβιοτικού χαπιού, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σε ασθενή στη Βρετανία. Οπως αναφέρει το BBC, η επέμβαση έγινε από ομάδα χειρουργών στο Γενικό Νοσοκομείο του Σάουθαμπτον, το οποίο είναι το μοναδικό νοσοκομείο της Βρετανίας που συμμετέχει στην παγκόσμια κλινική δοκιμή του νέου βηματοδότη. Η συσκευή φέρει την ονομασία Micra Transcatheter Pacing System,

έχει μήκος 26 χιλιοστά, ενώ το βάρος της δεν ξεπερνά τα δύο γραμμάρια.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του μικροσκοπικού βηματοδότη, το μέγεθος αυτό φτάνει μόλις το ένα δέκατο των συσκευών που υπάρχουν σήμερα, ενώ μπορεί να εμφυτευθεί απευθείας στην καρδιά, μεταφέροντας ηλεκτρικούς παλμούς από ένα και μόνο ηλεκτρόδιο. Το γεγονός αυτό τον καθιστά πολύ πιο εύχρηστο, καθώς οι βηματοδότες που χρησιμοποιούνται σήμερα τοποθετούνται κάτω από το δέρμα, συνδέονται με την καρδιά μέσω ηλεκτροδίων και ρυθμίζουν τον χτύπο της με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών που στέλνονται από τα ηλεκτρόδια.

Ωστόσο, τα ηλεκτρόδια συχνά χρειάζονται αντικατάσταση, επειδή κάποιες φορές τα μικροσκοπικά καλώδια που διαθέτουν εκτοπίζονται και προκαλούν επιπλοκές στον ασθενή.

Πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με τον σύμβουλο καρδιολογίας καθηγητή Τζον Μόργκαν, εκτός από τα τεχνολογικά πλεονεκτήματά του ο νέος βηματοδότης διαθέτει κι άλλα, καθώς η διαδικασία με την οποία τοποθετείται είναι πολύ πιο ασφαλής για τους ασθενείς, επειδή ο κίνδυνος μολύνσεων είναι μειωμένος, όπως άλλωστε και ο χρόνος που χρειάζονται για να αναρρώσουν. «Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τη θεραπεία των ασθενών και πραγματικό ορόσημο για τη διαχείριση των παλμών της καρδιάς» είπε στο BBC ο καθηγητής Μόργκαν.

Πριν από μερικούς μήνες τοποθετήθηκε σε ασθενή στην Αυστρία μια παρόμοια συσκευή μήκους 41 χιλιοστών, ενώ η EBR Systems αναπτύσσει μια τρίτη. Θα εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα και στέλνει ασύρματα ενέργεια, την οποία λαμβάνει ένα ηλεκτρόδιο σε μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, που έχει εμφυτευθεί στην αριστερή κοιλία της καρδιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα