Βηματοδότης μινιατούρα για τα έμβρυα!

ΥΓΕΙΑΒηματοδότης μινιατούρα για τα έμβρυα! Τρίτη, Μάρτιος 31, 2015 - 19:02

Ενα τεράστιο βήμα στην αποκατάσταση των καρδιολογικών προβλημάτων των εμβρύων έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέπτυξαν έναν μικροσκοπικό βηματοδότη που μπορεί να εμφυτευτεί στο έμβρυο στην περίπτωση καρδιακού αποκλεισμού! Την καινοτομία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το νοσοκομείο παίδων του Λος Αντζελες και το Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνιας, οι οποίοι μάλιστα έχουν ήδη ολοκληρώσει τους προκλινικούς ελέγχους και τη βελτιστοποίηση της συσκευής.

Ο

συγγενής καρδιακός αποκλεισμός αποτελεί πρόβλημα του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς που εμφανίζεται στο έμβρυο, καθώς αναπτύσσεται και επιβραδύνει σοβαρά τον παλμό της καρδιάς επηρεάζοντας την ικανότητά της να αντλεί αίμα. Μάλιστα, παρότι μπορεί να διαγνωστεί από τη μήτρα, η αντιμετώπισή του έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη, καθώς όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με κανονικούς βηματοδότες έχουν αποτύχει.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους, η οποία έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Heart Rhythm», μέχρι σήμερα οι βηματοδότες που χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση του καρδιακού αποκλεισμού στα έμβρυα ήταν σχεδιασμένοι για ενηλίκους, γεγονός που δεν επέτρεπε την αποτελεσματική θεραπεία.

Τα ηλεκτρόδια

Κι αυτό γιατί λόγω του μεγέθους του βηματοδότη, οι γιατροί έπρεπε να εμφυτεύσουν μόνο ένα τμήμα του στο έμβρυο, ενώ το υπόλοιπο ήταν εξωτερικό, με αποτέλεσμα τα ηλεκτρόδιά του να εκτοπίζονται από την καρδιά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον βασικό συντάκτη της έκθεσης, δρα Yaniv Bar-Cohen, αυτή τη φορά οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους ένα βηματοδότη που μπορεί να εμφυτευτεί κανονικά στο έμβρυο, πιθανόν χωρίς να βλάψει εκείνο ή τη μητέρα, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις πιθανότητες πρόληψης μιας πιθανής αποβολής ή ενός πρόωρου τοκετού. Μόνο στις ΗΠΑ περίπου 500 εγκυμοσύνες κάθε χρόνο επηρεάζονται από τον καρδιακό αποκλεισμό που παρουσιάζεται στο έμβρυο, ωστόσο χάρη στη νέα συσκευή το έμβρυο θα μπορεί να κινείται ελεύθερα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μετατόπισης των ηλεκτροδίων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πρώτες δοκιμές του μικροβηματοδότη στον άνθρωπο αναμένεται να αρχίσουν στο άμεσο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα