Βαλβίδα που «ανασταίνει» τις καρδιές!

ΥΓΕΙΑΒαλβίδα που «ανασταίνει» τις καρδιές!Τρίτη, Απρίλιος 18, 2017 - 17:55

Πλήρης αποκατάσταση λειτουργίας σε ασθενείς για τους οποίους απαιτείται μεταμόσχευση

Την πλήρη αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας μεγάλου ποσοστού ασθενών με πλήρη καρδιακή ανεπάρκεια πέτυχαν Βρετανοί ερευνητές με τη χρήσης της νέας μηχανικής βαλβίδας LVAD.

Ενώ ο αρχικός στόχος των επιστημόνων του πανεπιστημίου του Newcastle ήταν η επιβίωση των ασθενών κατά το κρίσιμο διάστημα της αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς (εξαιτίας της έλλειψης

μοσχευμάτων και του αυξανόμενου χρόνου παραμονής στις λίστες αποδεικνύεται μοιραίο για πολλούς), η επιτυχής δοκιμή δίνει ελπίδες ότι πολλοί καρδιοπαθείς δεν θα χρειάζονται πια μεταμόσχευση.

Η βοηθητική συσκευή αριστερής κοιλίας LVAD λειτουργεί συνδράμοντας στην ώθηση του αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα από την αριστερή κοιλία της καρδιάς.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κυτταρολογίας του Newcastle (σε συνεργασία με επιστήμονες από τα βρετανικά πανεπιστήμια του Cambridge, του Leeds και του Louisville των ΗΠΑ) δοκίμασαν τη συσκευή σε 58 άνδρες ασθενείς και στα δύο πέμπτα πέτυχαν την αποκατάσταση της καρδιαγγειακής λειτουργίας σε επίπεδα αντίστοιχα αυτής συνομηλίκων τους χωρίς πρόβλημα.

Το εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της κλινικής δοκιμής, όπως επισημαίνεται στη σχετική δημοσίευση των συμπερασμάτων της στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology», ήταν ότι για πρώτη φορά σε τόσο σημαντικό ποσοστό, δηλαδή στους 16 ασθενείς, η αποκατάσταση της καρδιαγγειακής λειτουργίας ήταν τέτοια που μπόρεσαν να αφαιρέσουν τη συσκευή, με τα συμπτώματα να έχουν εξαλειφθεί πλήρως στο 38% εξ αυτών.

Ποιότητα

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Djordje Jakovljevic, έως τώρα αυτές οι συσκευές αντιμετωπίζονταν σαν «γέφυρα» μεταβατικής θεραπείας κατά την αναμονή για τη μεταμόσχευση, που βοηθούσε στο να διατηρηθούν στη ζωή οι ασθενείς μέχρι την εύρεση μοσχεύματος, βελτιώνοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους. «Ομως για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι σε κάποιους ασθενείς η βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας επιτυγχάνεται σε τέτοιο βαθμό που να μιλάμε για πλήρη αποκατάσταση. Σαν να επρόκειτο για άτομα που ουδέποτε αντιμετώπισαν καρδιαγγειακή πάθηση. Αρα μιλάμε πλέον για γέφυρες θεραπείας».

Ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής Stephan Schueler συμπληρώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών η συσκευή βοηθούσε στον έλεγχο των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας (περιορίζοντας την αίσθηση της κόπωσης και της αδυναμίας να αναπνεύσουν), αλλά σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών διαπιστώνεται πραγματική βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας που να επιτρέπει την «αποσύνδεση» της LVAD. Το κόστος της συσκευής ανέρχεται στα περίπου 94.000 ευρώ και της επέμβασης στα 81.000 ευρώ.

Οι συσκευές κοιλιακής υποβοήθησης έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί για χρήση στην Ευρώπη εδώ και περίπου μια δεκαετία, αλλά η συνεχής έρευνα τις έχει καταστήσει πλέον μικρότερες σε μέγεθος, σχετικά αθόρυβες και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. Αποτελούνται από αντλία που είτε εμφυτεύεται στο σώμα είτε τοποθετείται εξωτερικά, μια φορητή -εκτός του σώματος- συσκευή ελέγχου για τον προγραμματισμό των ρυθμίσεων της αντλίας και μια εξωτερική πηγή τροφοδοσίας-ενέργειας (μπαταρία).

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα