Το σκάνερ των ονείρων

ΥΓΕΙΑΤο σκάνερ των ονείρωνΤετάρτη, Μάιος 21, 2014 - 15:45

Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία «σκάνερ ονείρων» τόσο ισχυρού που θα είναι σε θέση να ανασυνθέσει τα πρόσωπα των ανθρώπων που σκεφτόμαστε βρίσκονται Αμερικανοί επιστήμονες. Φιλοδοξούν μάλιστα ότι η ίδια τεχνολογία που καταφέρνει να «διαβάζει» τον εγκέφαλό μας στο μέλλον θα είναι σε θέση να ανασυνθέσει τις εικόνες των αναμνήσεων, της φαντασίας, ακόμα και των ονείρων μας. Σε μια πιο... ιατροδικαστική εφαρμογή, ίσως να καταφέρει ακόμα και να συλλέγει από το μυαλό των μαρτύρων τις εικόνες των εγκληματιών!

«Οι μέθοδοί μας έχουν αποτέλεσμα

εντυπωσιακά ακριβείς νευρικές ανασυνθέσεις προσώπων. Αποτελεί μια νέα και πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στη διερεύνηση του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τα πρόσωπα, ενώ ανοίγει και δρόμους για την ανασύνθεση αποσυνδεδεμένων από την πραγματικότητα οπτικών εμπειριών, όπως είναι τα όνειρα, οι αναμνήσεις και η φαντασία» σχολιάζει ο Αλαν Κόουεν, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ.

Το συμπέρασμα για την αποτελεσματικότητα αυτής της συσκευής προέκυψε με τη βοήθεια έξι εθελοντών, στους οποίους παρουσιάστηκαν τριακόσια πρόσωπα ενώ ήταν ξαπλωμένοι σε μαγνητικό τομογράφο. Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες κατάφεραν να αναλύσουν το πώς αντέδρασε ο εγκέφαλός τους σε δεκάδες διαφορετικά χαρακτηριστικά προσώπου, όπως τα ξανθά μαλλιά, τα μπλε μάτια, το μούσι κτλ. Οταν δημιούργησαν μια μεγάλη βάση δεδομένων, έδειξαν στους εθελοντές ένα νέο σετ από πρόσωπα και μέτρησαν τις αντιδράσεις τους σε κάθε εικόνα. Συγκρίνοντας τις δεύτερες αντιδράσεις τους με την τράπεζα δεδομένων κατάφεραν να ανασυνθέσουν την εικόνα που κοιτούσαν.

Η έρευνα αυτή βασίστηκε στη θεωρία ότι όλες οι διαδικασίες του ανθρώπου έχουν έναν νευρικό συσχετισμό και ότι οι σκέψεις και τα αισθήματα είναι απλώς μια πολύπλοκη αλληλουχία χημικών αντιδράσεων.

Κατερίνα Νικολοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα