Τι «λέει» η ουρά της ψιψίνας

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤι «λέει» η ουρά της ψιψίναςΠέμπτη, Ιούνιος 15, 2017 - 13:27

Το κούνημα και η στάση του σώματος αποκαλύπτουν τις διαθέσεις της

ΑΠΟ ΤΗΝ
Αλεξία Κοσίνα

Το τι κάνει «νιάου νιάου» στα κεραμίδια δεν χρειάζεται αποκωδικοποίηση. Το τι θέλει όμως να «πει» το κούνημα της ουράς μιας γατούλας, είτε νιαουρίζει είτε όχι, μάλλον έπρεπε να διευκρινιστεί για να καταλάβει κανείς αν είναι χαλαρή, αν φοβάται, αν βαριέται ή χαιρετά τα... πέριξ.

Λύση στο μυστήριο ανέλαβαν να δώσουν οι καθηγητές Κτηνιατρικής

δρ Carlo Siracusa του πανεπιστημίου της Pennsylvania και δρ Nick Dodman του Tufts. Οπως αποκάλυψαν στο «National Geographic», το κούνημα της ουράς αποκαλύπτει τις διαθέσεις της, όταν συνδυάζεται με τη στάση του σώματός της.

Συγκεκριμένα, αν μια γάτα δείχνει πως κοιμάται, αλλά χτυπά την ουρά της, μπορεί να «χαλαρώνει, αλλά έχει τον νου της σε κάποιον ήχο ή κίνηση που υπάρχει γύρω της». Αν, ωστόσο, κοιμάται, ίσως ονειρεύεται. Αν δείχνει ήρεμη και κουνά πέρα δώθε την ουρά της, σημαίνει ότι είναι νευρική, σε επιφυλακή και δυνητικά επιθετική, οπότε δηλώνει «μην αγγίζετε».

Οταν φοβούνται

Μια γαλήνια γάτα με ευθεία ουρά και αγκιστρωμένη την άκρη της είναι μια γάτα που χαιρετά, ενώ όταν είναι εντελώς ίσια η ουρά, δείχνει επιθετικές διαθέσεις. Μια ουρά με καμπύλη προς τα κάτω δείχνει μια γάτα σε στάση άμυνας, ενώ μια χαλαρή γάτα διατηρεί συνήθως την ουρά της χαμηλά, σε ουδέτερη θέση.
Τέλος, όταν φοβούνται οι γάτες υψώνουν την ουρά, φουντώνουν το τρίχωμά τους και κυρτώνουν την πλάτη, ενώ όταν φεύγουν γρήγορα για ένα άλλο δωμάτιο το κάνουν για να εκτονώσουν την ενέργειά τους.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα