Θλίψη για τον «μπαμπά» της «Μισιρλού»

ΚΟΣΜΟΣΘλίψη για τον «μπαμπά» της «Μισιρλού»Τρίτη, Μάρτιος 19, 2019 - 19:31

❱❱ Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Ντικ Ντέιλ, που έγινε γνωστός ως «βασιλιάς της surf κιθάρας»

Ο Ντικ Ντέιλ, ο Καλιφορνέζος μουσικός που έκανε παγκοσμίως γνωστή τη μελωδία της ελληνικής «Μισιρλού», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Παγκοσμίως γνωστός ως «βασιλιάς της surf κιθάρας», ο Ρισάρ Μονσούρ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών, όπως οι Beach

Boys και ο Τζίμι Χέντριξ.

Η καριέρα του απογειώθηκε στα 60s, όταν ως επικεφαλής του συγκροτήματος The Del Tones διασκεύασε τη «Μισιρλού», αποδεχόμενος την πρόκληση να παίξει ένα κομμάτι κάνοντας χρήση μόνο μιας χορδής. Η διασκευή του προκάλεσε αίσθηση κατά την παρουσίασή της το 1962 στο Ed Sullivan Show, ενώ το 1994, που χρησιμοποιήθηκε από τον Κουέιντιν Ταραντίνο στο «Pulp Fiction», του εξασφάλισε μια νέα γενιά από φαν.

Ο Ντέιλ θεωρείται εκείνος που επινόησε το στιλ της κιθάρας σερφ, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο υψηλός ήχος και οι αντηχήσεις. Καθώς ήταν και ο ίδιος ένας καλός σέρφερ, είχε περιγράψει την τεχνική του σε μια συνέντευξη στους «New York Times» το 1994, ως ένα «στακάτο στιλ βαριού μυδραλιοβόλου», που παραπέμπει στη «δύναμη της μητέρας φύσης, της γης και του ωκεανού μας».

Αμερικανός με καταγωγή από τον Λίβανο, γεννήθηκε το 1937 στη Βοστόνη και πέρασε την εφηβεία του στην Καλιφόρνια. Ο θάνατός του το περασμένο Σάββατο ανακοινώθηκε από έναν από τους πρώην ντράμερ του, τον Ντάστι Γουάτσον, ωστόσο η αιτία θανάτου του δεν έγινε γνωστή.

Keywords
Τυχαία Θέματα