Θεραπεία των τύπων διαβήτη με ένα χάπι

19:52 5/2/2015 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΘεραπεία των τύπων διαβήτη με ένα χάπιΠέμπτη, Φεβρουάριος 5, 2015 - 19:45

Φάρμακο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη θεραπεία και των δύο τύπων διαβήτη ανακάλυψαν ερευνητές του πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για προβιοτικό χάπι, το οποίο μεταφέρει το κέντρο που ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, από το πάγκρεας όπου βρίσκεται κανονικά, στο άνω τμήμα του εντέρου.

Δημιουργεί εκεί ένα νέο κέντρο για την παραγωγή ινσουλίνης, την οποία έχει ανάγκη ο οργανισμός

των διαβητικών, καθώς το πάγκρεάς τους δεν λειτουργεί κανονικά.

Οι δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια έδωσαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, κάνοντας τους υπευθύνους της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Diabetes» να ελπίζουν πως έκαναν το πρώτο βήμα για την οριστική θεραπεία της νόσου.

Οπως λένε, αν αποδειχτεί ότι λειτουργεί το ίδιο και στους ανθρώπους, οι διαβητικοί θα μπορούν να παίρνουν καθημερινά μόνο ένα χάπι, χωρίς να κάνουν τίποτε άλλο. Πιο πιθανό ωστόσο θεωρούν οι ερευνητές να χρησιμοποιείται το χάπι παράλληλα με άλλη θεραπεία.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στέλεχος γαλακτοβάκιλλου, ένα προβιοτικό βακτήριο το οποίο συνήθως βρίσκεται στο έντερο του ανθρώπου.

Διπλό όφελος

Το τροποποίησαν έτσι ώστε να απελευθερώνει ένα πεπτίδιο-ορμόνη που ενεργοποιεί την έκλυση της ινσουλίνης κάθε φορά που το πειραματόζωο κατανάλωνε τροφή. Στο πλαίσιο των δοκιμών χορήγησαν το χάπι -για 90 ημέρες- σε ποντίκια που έπασχαν από διαβήτη και διαπίστωσαν διπλό όφελος.

Αφενός το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα έπεσε κατά 30% σε σχέση με διαβητικά ποντίκια που δεν είχαν λάβει αγωγή, αφετέρου τα επιθηλιακά κύτταρα στο άνω τμήμα του εντέρου των ποντικών μετατράπηκαν σε κύτταρα που συμπεριφέρονταν όπως τα υγιή παγκρεατικά κύτταρα. Τα νέα κύτταρα παρακολουθούσαν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και απελευθέρωναν ινσουλίνη ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο χρόνος μείωσης της γλυκόζης στο αίμα έπειτα από γεύμα των ποντικών που έλαβαν το χάπι ήταν ο ίδιος με τους υγιείς ποντικούς.

Επόμενο βήμα είναι οι δοκιμές των δόσεων του φαρμάκου, ώστε να διαπιστωθεί αν θεραπεύει εντελώς τον διαβήτη.

Βασίλης Χονδρογιάννης

Keywords
Τυχαία Θέματα