«Θεραπευτήριο» στην Ελλάδα της κρίσης το κλαμπ του γέλιου

13:58 2/5/2013 - Πηγή: Espresso

Ο δρ Μαντάν Κατάρια, ο άνθρωπος που από το 1998 κατάφερε να καθιερώσει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου στις 2 Μαΐου κάθε έτους, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί πως το κλαμπ που είχε ιδρύσει τότε στην Ινδία θα αποτελούσε δεκαπέντε χρόνια αργότερα το καλύτερο «θεραπευτήριο» στην Ελλάδα της κρίσης.

Το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες, το «φυσικό ναρκωτικό» του οργανισμού, ενισχύει την υγεία και δίνει ζωή. Οπως ακριβώς και η yoga

γέλιου, η νέα τεχνική, που γεννήθηκε στην Ινδία, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές κάθε ηλικίας και σωματικής διάπλασης. Αξονές της, οι ήπιες αναπνοές, οι ασκήσεις για χαλάρωση του σώματος και του μυαλού, τα χαρούμενα τραγούδια, τα ρυθμικά χειροκροτήματα, η παιδική διάθεση και το άφθονο, ξεκαρδιστικό γέλιο μέχρι δακρύων.

Στην Ελλάδα του μνημονίου και των σκληρών οικονομικών μέτρων το γέλιο μοιάζει να αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Την ώρα που τα πάντα γύρω μας καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν απεγνωσμένα μια αναζωογονητική ανάσα χαράς και ένα χαμόγελο που θα διώξει μακριά όλα τα προβλήματα. Κάτι που -παραδόξως- εύκολα βρίσκουν στα δεκάδες clubs γέλιου που έχουν ιδρυθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην «Espresso» η Ζωή Κοκκίνη, που από την πρώτη στιγμή πίστεψε στις ευεργετικές ιδιότητες του γέλιου και πλέον συμμετέχει ως συντονίστρια στο club της Αθήνας, η yoga του γέλιου βασίζεται στη φιλοσοφία «προσποιούμαι την ευτυχία», ενώ απώτερος στόχος των συνεδριών είναι ένας κόσμος γεμάτος χαμόγελα και αγάπη. Πότε όμως γνώρισε την επαναστατική αυτή τεχνική και πώς ένιωσε την πρώτη φορά που δοκίμασε να γελάσει έστω και με το ζόρι;

«Η γνωριμία μου με τη yoga γέλιου έγινε μέσω της yoga, με την οποία ασχολούμαι εδώ και πολλά χρόνια» αναφέρει η 60χρονη αρχιτέκτων και συμπληρώνει: «To 2010 δημιουργήθηκε το πρώτο club γέλιου στην Αθήνα. Εκείνη την περίοδο δεν ήμουν σε καλή ψυχολογική κατάσταση και έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό για να αρχίσω να χαμογελάω ξανά. Θυμάμαι ακόμη πως η πρώτη συνάντηση που παρακολούθησα ήταν Παρασκευή και λίγες μέρες αργότερα ήμουν άλλος άνθρωπος, ένιωθα ότι πετούσα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας το μυαλό αδειάζει, αφού δεν ασχολείσαι με τίποτα άλλο παρά μόνο με τη στιγμή που ζεις. Ισως ακούγεται λίγο τραβηγμένο, αλλά όλη διαδικασία μοιάζει με αυτή του διαλογισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα στοιχεία της συγκέντρωσης και της ανάτασης. Μέσα από ασκήσεις και ειδικές αναπνοές αρχίζεις να αισθάνεσαι μεγάλη ευεξία και χαρά, διώχνεις το άγχος και τις στενοχώριες, γεμίζεις αγάπη και ζεις μια μοναδική παιδικότητα. Οταν παίρνεις μέρος σε μια συνεδρία, νιώθεις απίστευτη ηρεμία και έλλειψη φόβου. Δημιουργείται εσωτερική ειρήνη, η οποία βγαίνει στην καθημερινότητά σου και παράλληλα μεταφέρεται στον περίγυρό σου. Αυτός είναι άλλωστε ο τελικός στόχος: ένας κόσμος γεμάτος χαμόγελα και αγάπη».

Η διεύθυνση

Το club γέλιου της Αθήνας βρίσκεται στην οδό Επταχάλκου, στο Θησείο, ενώ οι συνεδρίες πραγματοποιούνται δύο φορές τη βδομάδα και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μία ώρα και συνήθως πραγματοποιείται σε κλειστό χώρο. Ωστόσο, όταν ο καιρός είναι ηλιόλουστος, τα μέλη του club γέλιου δεν διστάζουν να εξασκήσουν την πρακτική τους σε δημόσιο χώρο, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών.

«Οταν μας βλέπει ο κόσμος, ξεσπάει σε γέλια και ουσιαστικά συμμετέχει σε αυτό που κάνουμε. Το γέλιο άλλωστε είναι μεταδοτικό. Στη yoga του γέλιου το γέλιο χρησιμοποιείται ως εργαλείο και όχι ως συναίσθημα. Επειδή δεν στηρίζεται καθόλου στο μυαλό, η yoga του γέλιου μάς βοηθάει να απομακρυνόμαστε με ευκολία από τους φόβους, τη λύπη, τις ανησυχίες και τα όρια που θέτουμε στον εαυτό μας. Ως αποτέλεσμα δεν χρειάζεται να είμαστε χαρούμενοι, να έχουμε αίσθηση του χιούμορ ή έστω λόγο να γελάσουμε. Εδώ δεν λέμε ούτε αστεία ούτε ανέκδοτα. Γελάμε μέσα από συγκεκριμένες τακτικές. Ξεκινάμε να γελάμε προσποιητά και διατηρώντας οπτική επαφή με τα μέλη της ομάδας και φυσικά την παιδική μας διάθεση σύντομα το ψεύτικο γέλιο γίνεται πραγματικό και ρέει σαν ποτάμι! Οταν γελάμε, το σώμα μας απελευθερώνει ένα κοκτέιλ ορμονών και χημικών που έχουν εντυπωσιακή επίδραση στο σύστημά μας. Το άγχος και η αρτηριακή πίεση ελαττώνονται, η κατάθλιψη υποχωρεί και το ανοσοποιητικό σύστημα ενδυναμώνεται. Η δυτική επιστήμη μόλις τώρα αρχίζει να ανακαλύπτει τα σπουδαία οφέλη του γέλιου».

Να σημειωθεί ότι το πρώτο club γέλιου ιδρύθηκε από τον Ινδό γιατρό Μαντάν Κατάρια τον Μάρτιο του 1995 με συνολικά πέντε άτομα, ενώ σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 7.000 σε όλο τον κόσμο με πάνω από 300.000 μέλη που προσπαθούν να γελούν και μάλιστα δωρεάν!

Η επιστήμη λέει ναι στην ευφορία μέχρι δακρύων!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπιν Ντένμπαρ πραγματοποίησαν έρευνες και μελέτες σχετικά με τις ιδιότητες του γέλιου και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα ανεξέλεγκτα γέλια απελευθερώνουν τις οπιοειδείς χημικές ουσίες ενδορφίνες, οι οποίες εκτός από μια ήπια ευφορία στον οργανισμό επιφέρουν και σχετική αδρανοποίηση του πόνου. Ετσι, αν κανείς φτάσει στο σημείο να νιώσει ότι οι πνεύμονές του πονάνε από τα γέλια, τότε αποκτά και μεγαλύτερη ικανότητα να αντέχει περισσότερο τον σωματικό πόνο.

Την ίδια στιγμή επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Irwin στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν πως οι εθελοντές που συμμετείχαν στα «πειράματα γέλιου» παρουσίασαν πτώση 39% στα επίπεδα κορτιζόνης και 70% της αδρεναλίνης, που σχετίζονται με το στρες και η μείωσή τους συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στον περιορισμό των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

«Παλιότερα μου ήταν πολύ δύσκολο να γελάσω. Τα ανέκδοτα και τα αστεία με άφηναν αδιάφορη» λέει η Ζωή Κοκκίνη και συμπληρώνει: «Πλέον γελάω πολύ πιο εύκολα, ενώ οι φίλοι μου λένε πως το πρόσωπό μου λάμπει! Πιστεύω πως αυτή η λάμψη οφείλεται στην εσωτερική αλλαγή, στη χαρά και την αισιοδοξία που νιώθω».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα