Τέσσερις μήνες στην κατάψυξη

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤέσσερις μήνες στην κατάψυξηΤετάρτη, Φεβρουάριος 25, 2015 - 16:11

Τον δρόμο για αυξήσεις στους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ (6,5% και 13%) και κατάργηση των εξαιρέσεων και των «παράλογων εκπτώσεων» (όπως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά) ανοίγει η λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και εγκρίθηκε από το Eurogroup.

Η λίστα δεν

έχει κανένα αναπτυξιακό μέτρο, αλλά μόνο γενικές κατευθύνσεις, όπως για παράδειγμα η επανεξέταση των εκπτώσεων και των φοροαπαλλαγών. Αντιθέτως, χαρακτηρίζεται από «εποικοδομητική ασάφεια», όπως την ονομάτισε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να πει ότι η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους δανειστές της, δεν θα αποσαφηνίσει σε αυτό το στάδιο τα μέτρα που θα εξειδικευτούν σε βάθος τετραμήνου!

Επιπλέον η λίστα των... μεταρρυθμίσεων δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη «παγώσει» τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά και για κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Οχι μόνο δεν αναφέρονται πουθενά στο κείμενο αυτά τα μέτρα, αλλά επιπλέον έχουν προστεθεί δεσμεύσεις για εξάλειψη όλων των ήδη υφιστάμενων εξαιρέσεων από τη φορολογία εισοδήματος
Από τις χθεσινές δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει επίσης ότι είναι ανοιχτός ο χρόνος κατάθεσης όσο και το περιεχόμενο των νομοσχεδίων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών με 100 δόσεις.
Από την ανάγνωση της λίστας προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για τις εξής παρεμβάσεις:

Εξορθολογισμός συντελεστών ΦΠΑ και περιορισμός των φορολογικών εξαιρέσεωνΕξάλειψη «παράλογων» εκπτώσεων από τον ΦΠΑΕξάλειψη εξαιρέσεων στη φορολογία εισοδήματοςΤέλος στη φορολογική αμνηστία που δίνουν οι περαιώσεις παρελθόντων φορολογικών ετώνΔημιουργία βάσης δεδομένων για τη συνολική περιουσία, το λεγόμενο περιουσιολόγιο, μέσω του οποίου θα γίνεται έλεγχος και προηγούμενων φορολογικών δηλώσεωνΕνίσχυση της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας με την οποία διορίζεται και αντικαθίσταται ο γενικός γραμματέας Δημοσίων ΕσόδωνΕνίσχυση ελέγχων του ΣΔΟΕ

Στις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα προχωρήσουν κανονικά όσοι διαγωνισμοί του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχουν ολοκληρωθεί και υπάρχουν ανάδοχοι ή έχουν υπογραφεί συμβάσεις (αεροδρόμια, ιπποδρομιακό στοίχημα, Αφάντου της Ρόδου). Ομως αφήνει παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης για διαγωνισμούς που είναι σε διαδικασία (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΑΔΜΗΕ). Επιπλέον, κάποιοι διαγωνισμοί μπορεί να μην ολοκληρωθούν, εξαιτίας εμπλοκών στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο καλείται να εγκρίνει ειδικά χωροταξικά σχέδια σε περιπτώσεις όπως αυτή του Ελληνικού. Επισημοποιείται και το τέλος του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα συγχωνευθεί με άλλους φορείς που διαχειρίζονται κρατική περιουσία, όπως η Αττικό Παράκτιο Μέτωπο.

Μορατόριουμ

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, τα κέρδη που αποκομίζει η χώρα από την έγκριση της λίστας είναι το μορατόριουμ τεσσάρων μηνών με τους δανειστές χωρίς υφεσιακά μέτρα. Ξεκαθαρίζουν όμως πως τόσο το θέμα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας όσο και το τι θα ακολουθήσει μετά τις 30 Ιουνίου (οπότε λήγει η «περίοδος χάριτος») αποτελούν «αχαρτογράφητα» ζητήματα. Το θέμα του χρηματοδοτικού κενού θα εξεταστεί άμεσα με τους δανειστές μας, διευκρίνισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα