Τεχνητά μέλη με δέρμα που «αισθάνεται»!

ΥΓΕΙΑΤεχνητά μέλη με δέρμα που «αισθάνεται»!Πέμπτη, Δεκέμβριος 11, 2014 - 16:27

Μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα των προσθετικών μελών έκαναν επιστήμονες στη Νότια Κορέα, οι οποίοι δημιούργησαν τεχνητά μέλη με δέρμα που «αισθάνεται» τη θερμοκρασία, την πίεση και την υγρασία, και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία από ό,τι το δέρμα του ανθρώπου.

Φυσικότητα

Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές που θέλησαν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα στον συγκεκριμένο

τομέα, εξελίσσοντας την τεχνολογία η οποία χαρίζει την αίσθηση του περιβάλλοντος στα άτομα που χρησιμοποιούν τεχνητά μέλη, ώστε τα τελευταία να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φυσικότητα.


Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους, υπάρχουν ήδη προσθετικά μέλη που ελέγχονται από τις κινήσεις των μυών του χρήστη ή ακόμη και από τη σκέψη του, όχι όμως με δέρμα που «αισθάνεται» με ακρίβεια τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν στο περιβάλλον. Ετσι, δημιούργησαν για τα τεχνητά μέλη δέρμα που λαμβάνει πληροφορίες από τον εσωτερικό ή τον εξωτερικό χώρο στον οποίο βρίσκεται ο χρήστης τους και τις στέλνει στο νευρικό σύστημά του.


Το νέο τεχνητό δέρμα φαίνεται ότι είναι το πιο «έξυπνο» που έχει δημιουργηθεί, καθώς παρουσιάζει και μεγαλύτερη ελαστικότητα από ό,τι αυτά που υπάρχουν σήμερα. Μάλιστα, διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα που το θερμαίνει, ώστε ο χρήστης του προσθετικού μέλους να το αισθάνεται όπως τον ζωντανό ιστό!
Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει ήδη το νέο τεχνητό δέρμα σε ένα προσθετικό χέρι. Τα αποτελέσματα των δοκιμών τούς κάνουν να πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να το εξελίξουν ακόμη περισσότερο, ώστε να αλληλεπιδρά με τα νεύρα του οργανισμού και ο χρήστης να αισθάνεται ό,τι ακριβώς και το ανθρώπινο δέρμα, όπως να ξεχωρίζει τις υγρές από τις στεγνές επιφάνειες.


Παρόμοιες προσπάθειες για την ανάπτυξη τεχνητού δέρματος με μεγάλη ευαισθησία έχουν ήδη γίνει από ερευνητές του Στάνφορντ, οι οποίοι δημιούργησαν δέρμα με 1.000 φορές μεγαλύτερη ευαισθησία σε σχέση με εκείνη του φυσικού, το οποίο μάλιστα σε περίπτωση τραυματισμού μπορεί να θεραπευτεί μόνο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα