Τα τζάκια «πνίγουν» την Αθήνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤα τζάκια «πνίγουν» την ΑθήναΤετάρτη, Δεκέμβριος 23, 2015 - 13:11

Καταγράφονται αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που θα γίνουν πιο έντονες τα Χριστούγεννα

Η αιθαλομίχλη απειλεί να πνίξει ξανά την Αθήνα και οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS, καθώς τα αναμμένα τζάκια σε συνδυασμό με την άπνοια και το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής έχουν ως αποτέλεσμα να καταγράφονται αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Η κατάσταση αναμένεται

να επιδεινωθεί την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

Την Κυριακή και τη Δευτέρα οι μετρήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος έδειξαν αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) που ξεπέρασαν σε αρκετές περιπτώσεις κατά πολύ το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, όπως στα Λιόσια (103 mg), στον Πειραιά (97 mg) και στο Περιστέρι (95 mg). Με αφορμή τις υψηλές τιμές ρύπανσης από PM10 αλλά και την πρόγνωση της ΕΜΥ για διατήρηση των μετεωρολογικών συνθηκών που την ευνοούν, το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε έκκληση στους Αθηναίους να αποφύγουν για δύο μέρες (Δευτέρα και Τρίτη) να ανάβουν τζάκια, θερμάστρες στερεών καυσίμων και πέλετ, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο.

Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι αυξημένοι ρύποι θα μας «συντροφεύσουν» έως και την ημέρα των Χριστουγέννων. Και αυτό διότι θα συνεχιστούν η άπνοια και το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, που εγκλωβίζει χαμηλά τους ρύπους, οι οποίοι θα χάνονταν ψηλά στην ατμόσφαιρα υπό κανονικές συνθήκες. «Τις τελευταίες ημέρες οι συνθήκες ευνοούν να έχουμε θερμοκρασιακή αναστροφή. Στην Αθήνα οι συνθήκες αυτές θα συνεχιστούν έως την Παρασκευή» λέει στην «Espresso» ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας Κώστας Λαγουβάρδος.

Μάλιστα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου, καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος εκτιμά ότι τα επόμενα 24ωρα θα έχουμε ακόμη υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων!

Οι μετεωρολογικές συνθήκες

«Εχουμε ήδη μια αύξηση στα αιωρούμενα σωματίδια και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, με μέση τιμή στο Θησείο τα 60 mg. Αυτό θα συνεχίζεται όσο οι μετεωρολογικές συνθήκες παραμένουν ως έχουν και ειδικά μέσα στις γιορτές, που ο κόσμος μαζεύεται σε σπίτια και ανάβει τζάκι. Φοβάμαι ότι θα έχουμε ακόμη πιο ψηλές συγκεντρώσεις» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα αιωρούμενα σωματίδια που ανιχνεύονται αυτές τις ημέρες είναι ιδιαίτερα μικρά (διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων) και προέρχονται κυρίως από την καύση στα τζάκια. «Εγώ θα έλεγα στον κόσμο αυτό που λέει και το υπουργείο, δηλαδή ότι καλό είναι να μην ανάβουμε τζάκι με τέτοιες συνθήκες». Οι πνευμονολόγοι επισημαίνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ευθύνεται για την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων του καρδιοαναπνευστικού. Πιο επικίνδυνα θεωρούνται αυτά με διάμετρο έως 2,5 μικρόμετρα, που διεισδύουν πιο εύκολα στους πνεύμονες. Σε ανθρώπους που ήδη πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και καρδιολογικές παθήσεις, τα μικροσωματίδια προκαλούν ερεθισμό στην αναπνοή και επιδείνωση της προϋπάρχουσας νόσου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αθήνα,athina