Στο κρεβάτι με το ρομπότ του έρωτα

ΚΟΣΜΟΣΣτο κρεβάτι με το ρομπότ του έρωτα Τετάρτη, Απρίλιος 29, 2015 - 20:11

Σε 10 με 15 χρόνια το πολύ θα είναι έτοιμο ανθρωπόμορφο ρομπότ με εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα «ενσαρκώνει» το τέλειο έτερον ήμισυ. «Χτισμένο» πάνω στις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε ανθρώπου, θα είναι το ταίρι το οποίο θα ονειρευόταν να ερωτευτεί. Ενα ακαταμάχητο δημιούργημα της τεχνολογίας, στη γοητεία του οποίου δεν θα μπορεί να αντισταθεί, ικανό δε να πάει το σεξ σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο.

Κάτι σαν τη Σαμάνθα στην ταινία «Her» του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Σπάικ Τζόνζι. Οχι όμως απλώς ένα πρόγραμμα υπολογιστή, όπως αυτό το οποίο ερωτεύτηκε ο μοναχικός Χοακίν Φίνιξ. Το ρομπότ του έρωτα, όπως εξηγεί η θεραπεύτρια σχέσεων και καθηγήτρια ψυχιατρικής και μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου Λόρα Μπέρμαν, θα μοιάζει τόσο πολύ με άνθρωπο που θα μπορεί κανείς να το αγκαλιάσει, να το φιλήσει και να προγραμματίσει τον τόνο της φωνής του για να είναι περισσότερο ή λιγότερο αισθησιακή. Η τεχνητή νοημοσύνη του θα είναι τόσο προηγμένη ώστε θα αντιλαμβάνεται τις συναισθηματικές ανάγκες μας, προκειμένου να λέει το σωστό πράγμα την κατάλληλη στιγμή. Θα ξεχωρίζει επίσης τις στιγμές που πρέπει να λέει γλυκόλογα, από εκείνες που πρέπει να μείνει σιωπηλό.

Η ανάπτυξη σχέσης ανάμεσα στο ρομπότ και στον άνθρωπο θα έρχεται σαν φυσιολογική συνέπεια. Δεν θα είναι όμως πλατωνική. «Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μόλις σε 10 με 15 χρόνια θα υπάρχουν ρομπότ που θα μοιάζουν απίστευτα σε άνθρωπο, με τα οποία θα μπορείτε να κάνετε σεξ» λέει η Λόρα Μπέρμαν. Δεν θα είναι όμως η σεξουαλική επαφή όπως την ξέρουμε. «Δεν θα υπάρχει σωματική επαφή» διευκρινίζει η καθηγήτρια.

Το ρομπότ θα είναι σε θέση να ερεθίζει τα κατάλληλα σημεία του εγκεφάλου κάνοντας τον άνθρωπο «να βιώνει τις φαντασιώσεις του σαν να ήταν πραγματικές. Ολα αυτά ακόμη και αν είσαι σε άλλη πόλη ή άλλη χώρα» επισημαίνει.

Βασίλης Χονδρογιάννης

Keywords
Τυχαία Θέματα