Στα σκαριά φορολογικό νομοσχέδιο για την ενίσχυση πληρωμών με πλαστικό χρήμα

16:45 7/1/2019 - Πηγή: Espresso
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣτα σκαριά φορολογικό νομοσχέδιο για την ενίσχυση πληρωμών με πλαστικό χρήμαΔευτέρα, Ιανουάριος 7, 2019 - 16:45

❱❱ «Κίνητρα» για την ενίσχυση των πληρωμών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες προβλέπει φορολογικό νομοσχέδιο που έχουν ετοιμάσει υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα ενεργοποιείται η έκδοση του ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος, μετά τη δυνατότητα υποβολής ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων που έχουν από φέτος οι σύζυγοι και τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης.

Ειδικότερα, στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

■ Η αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού του εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων που θα πρέπει να δαπανηθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα προκειμένου να χορηγηθεί η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Σήμερα ένας μισθωτός ή συνταξιούχος θα πρέπει, εφόσον έχει εισόδημα έως 10.000 ευρώ, να δαπανήσει το 10% του εισοδήματός του με πλαστικό χρήμα, για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 15% και για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 20%. Τα ποσοστά αυτά ισχύουν προοδευτικά, δηλαδή ανά κλιμάκιο. Το βασικό σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ότι για εισόδημα έως 10.000 το ποσοστό θα αυξηθεί στο 15%, για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 θα αυξηθεί στο 20% και για εισόδημα πάνω από 20.000 θα αυξηθεί στο 25%. Αυτό που σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι τα σημερινά ποσοστά είναι πολύ χαμηλά και οι φορολογούμενοι πραγματοποιούν τις σχετικές δαπάνες με κάρτα μέσα στους πρώτους δυο ή τρεις μήνες του έτους.

■ Η μείωση του ελάχιστου ορίου αξίας συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με πλαστικό χρήμα. Σήμερα το όριο είναι 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι θα μειωθεί στα 300 ευρώ.

■ Εκδοση ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος. Με αυτόν τον τρόπο κάθε σύζυγος θα λαμβάνει την επιστροφή φόρου που δικαιούται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου. Αυτή είναι και η βασική αλλαγή, αφού κάθε σύζυγος θα είναι υπόχρεος μόνο για το δικό του ποσό.

Keywords
Τυχαία Θέματα