«Σκοτεινό Ποτάμι»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Σκοτεινό Ποτάμι»Τρίτη, Νοέμβριος 25, 2014 - 16:30

«Στην επόμενη νεροποντή θα θρηνήσουμε θύματα. Το ρέμα της Εσχατιάς θα πάρει μαζί του ανθρώπινες ζωές, καθώς έχει σύμμαχο την αδιαφορία της πολιτείας και της... κοινοπραξίας». Αυτό είναι το σήμα SOS από κατοίκους της δυτικής Αττικής και ειδικότερα του Καματερού. Αν και έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τις καταστροφικές πλημμύρες της 24ης Οκτωβρίου, όταν το ρέμα της Εσχατιάς (ή του «αίσχους» όπως το έχουν βαφτίσει οι ίδιοι) μετατράπηκε σε χείμαρρο και έπνιξε κόπους μιας ζωής, ο εφιάλτης δεν

λέει να φύγει από την περιοχή. Τους έχει στοιχειώσει, καθώς οι κάτοικοι της Φυλής, των Αχαρνών, του Καματερού, των Αγίων Αναργύρων και του Ιλίου έχουν ξαναζήσει την αγωνία και την απογοήτευση, με τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από ορμητικά νερά που κατεβαίνουν λόγω του μπαζωμένου και γεμάτου σκουπίδια ρέματος.
Η τελευταία νεροποντή άφησε πίσω της εικόνες μεγάλης καταστροφής. Οι αρμόδιες Αρχές έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους πληγέντες. Ηταν εκεί το βράδυ και το επόμενο πρωί, όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος των ζημιών. Ωστόσο, οι μέρες πέρασαν και ακόμη και σήμερα το ρέμα όχι μόνο δεν έχει καθαριστεί, αλλά τα μπάζα και τα φερτά υλικά που παραμένουν στην κοίτη του δεν θα επιτρέψουν (σε περίπτωση μιας νέας ισχυρής βροχόπτωσης) στο νερό να κατευθυνθεί σωστά, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και πάλι. «Δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση, ώστε να αποφευχθούν τα προηγούμενα πλημμυρικά φαινόμενα. Καθημερινά κοιτάμε τον ουρανό, βλέπουμε το μετεωρολογικό δελτίο και... κοιμόμαστε με βάρδιες, ώστε όταν έρθει η στιγμή να σώσουμε μία ακόμη φορά ό,τι μπορούμε» ανέφερε στην «Espresso» ο Χαράλαμπος Χρονάς, ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων και καταστήματος πώλησης ελαστικών στο Καματερό.
Η επιχείρησή του βρίσκεται στη λεωφόρο Φυλής εδώ και 35 χρόνια. Ωστόσο, τώρα κινδυνεύει με κατάρρευση, αφού κρέμεται ουσιαστικά πάνω στο ρέμα. Ο ίδιος μάλιστα, φανερά απεγνωσμένος, προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες κατά της αναδόχου εταιρίας, η οποία από τον Ιούλιο του 2012 έχει αναλάβει για λογαριασμό του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ το έργο διαπλάτυνσης και επικάλυψης του ρέματος.
«Στο γνωστό ρέμα Εσχατιάς, το οποίο είναι ασκεπές στο τμήμα του που διέρχεται από το Καματερό, από τον Σεπτέμβριο του 2012 γίνονται έργα για τη διαπλάτυνση και επικάλυψή του, για την αποφυγή πλημμυρών. Τα έργα τα έχει αναλάβει η κοινοπραξία Ακτωρ - Intrakat - Πόρτο Καρράς. Ηρθαν, ξεκίνησαν, έκλεισαν την κοίτη κι έπειτα ξεκίνησαν οι καταστροφές» καταγγέλλει ο κ. Χρονάς και συνεχίζει: «Στις 11 Νοεμβρίου του 2013, κατά τη διάρκεια νεροποντής δημιουργήθηκε ορμητικός χείμαρρος με αποτέλεσμα να προκληθεί καθίζηση του οδοστρώματος, να παρασυρθούν υλικά και χώματα και να πλημμυρίσουν αρκετά καταστήματα που βρίσκονται στο σημείο αυτό, καθώς και σπίτια. Στο κατάστημά μου δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Το νερό έφτασε τα τρία μέτρα και κόντεψα να χάσω τη ζωή μου».
Οπως περιγράφει ο ίδιος, «ο χείμαρρος με παρέσυρε. Στο παρά πέντε η σύζυγός μου και κάποιοι γείτονες πρόλαβαν και με τράβηξαν έξω! Χτύπησα άσχημα το πόδι μου και τώρα πρέπει να μπω και χειρουργείο». Οι κάτοικοι της περιοχής και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που επλήγησαν διαμαρτύρονται έντονα και μιλούν για πλημμελή μέτρα προστασίας.

Αγωγές
Ο κ. Χρονάς προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τους υπευθύνους μετά την καταστροφή που υπέστη το 2013, αλλά έως και σήμερα δεν έχει καταφέρει, όπως υποστηρίζει, να βγάλει άκρη. Μάλιστα, ο δικηγόρος του Μιχάλης Παπακώστας κατέθεσε αγωγή κατά της κοινοπραξίας, τον Ιούλιο του 2014, ζητώντας αποζημίωση ύψους 600.000 ευρώ. «Από τον Νοέμβριο του 2013 έως και σήμερα δεν έχω πάρει ούτε ευρώ. Παλεύοντας με τη γυναίκα μου και τα δύο παιδιά μου καταφέραμε με μπαλώματα να ανοίξουμε ξανά το μαγαζί». Η αγωγή έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 26 Ιανουαρίου του 2017.
Νέο χτύπημα για τους κατοίκους του Καματερού ήρθε τον περασμένο μήνα. Από τη δυνατή νεροποντή στην Αττική το ρέμα της Εσχατιάς φούσκωσε και τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Το κατάστημα του κ. Χρονά βρέθηκε και πάλι στο «στόχαστρο» του χειμάρρου, που... παρέσυρε ολόκληρο το τοιχίο αντιστήριξης του προαύλιου χώρου του καταστήματος, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μεγάλο τμήμα του τοιχίου σε μήκος 12 μέτρων.

Στην κοίτη

«Οι εργασίες της κοινοπραξίας έχουν σταματήσει από τον περασμένο Απρίλιο! Εφυγαν και δεν καθάρισαν την κοίτη από τα υλικά, ενώ από λάθος τους, στο ύψος του καταστήματος δημιουργήθηκε μια προεξοχή από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία δημιούργησε στένωση της κοίτης του ρέματος, με αποτέλεσμα τα νερά να αποκτούν μεγαλύτερη ταχύτητα ροής» αποκαλύπτει ο κ. Χρονάς και προσθέτει: «Η αυλή, η γκαραζόπορτα και ό,τι υπήρχε έξω από το κατάστημα κατέληξαν στο ρέμα».
Ο δικηγόρος Μιχάλης Παπακώστας έχει αποστείλει εξώδικα προς όλους τους βουλευτές, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού και το υπουργείο προκειμένου να τους ενημερώσει για την τραγική κι επικίνδυνη κατάσταση, αλλά, όπως λέει, «ουδείς έχει ασχοληθεί». Μετά τις σοβαρές καταγγελίες μετέβη στην περιοχή η εισαγγελέας Περιβάλλοντος Καλλιόπη Θεολογίτου, η οποία διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων, η οποία εκκρεμεί εδώ και λίγες ημέρες στη 15η πταισματοδίκη Αθηνών. «Κανείς από την κοινοπραξία δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την τύχη αυτών των ανθρώπων και των περιουσιών τους» ανέφερε στην «Espresso» ο δικηγόρος κ. Παπακώστας και πρόσθεσε: «Δεν ήρθαν καν να καθαρίσουν το ρέμα. Οι κάτοικοι μένουν ξάγρυπνοι παρακαλώντας τον Θεό να μη βρέξει και πνιγούν»!
Ο εφιάλτης των 11χιλιομέτρων

ΤΟ ΡΕΜΑ της Εσχατιάς, μήκους 11 χιλιομέτρων, ξεκινά από τους πρόποδες της Πάρνηθας και φθάνει στον Κηφισό (στο Περιστέρι), αφού διασχίσει Μενίδι (Αχαρνές), Καματερό, Ζεφύρι, Νέα Λιόσια (Ιλιον) και Αγίους Αναργύρους. Προ δεκαπενταετίας αποφασίστηκε από το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ -ως πιο πρόσφορη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούσε- ο εγκιβωτισμός του (διευθέτηση) με αύξηση της διατομής του. Το έργο είναι χωρισμένο σε τέσσερα τμήματα:

• Το πρώτο, ενός χιλιομέτρου, έχει ολοκληρωθεί εδώ και μία δεκαετία. Είναι το τμήμα του ρέματος που διέρχεται κάτω από την οδό Ανδρέα Παπανδρέου (από την οδό Φλέβας) και χύνεται στον Κηφισό.

• Το δεύτερο, 920 μέτρων, κινείται κατά μήκος της οδού Φλέβας. Εχει προϋπολογισμό 7,5 εκατ. ευρώ κι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με διετή καθυστέρηση λόγω προβλημάτων με τον εργολάβο.

• Το τρίτο, 3,3 χιλιομέτρων, καλύπτει το κομμάτι από το Ιλιον (οδός Ευριπίδου) έως την Πάρνηθα. Η σύμβαση υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2012 με κοινοπραξία τριών εταιριών και προϋπολογισμό 72,7 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την κατασκευή δύο δίδυμων αγωγών και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2015.

• Το τέταρτο αφορά... το πρώτο τμήμα, από λεωφόρο Πάρνηθας έως Ιλιον, 4,8 χλμ., και περιλαμβάνει και τη διευθέτηση των ρεμάτων Αγίου Γεωργίου και Πικροδαφνέζας. Το έργο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 86 εκατ. ευρώ και θα δημοπρατηθεί το 2015.

Γιούλη Σταρίδα
Φωτό: Δημ. Γκολφομήτσος

Keywords
Τυχαία Θέματα