Σερραίος φωτογράφισε μαύρη τρύπα στο Διάστημα

ΚΟΣΜΟΣΣερραίος φωτογράφισε μαύρη τρύπα στο ΔιάστημαΠέμπτη, Απρίλιος 11, 2019 - 14:01

❱❱ Ενας Ελληνας επιστήμονας της διασποράς διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο νέο μεγάλο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων, που για πρώτη φορά στην Ιστορία κατάφερε να φωτογραφίσει μια μαύρη τρύπα

Ο Δημήτρης Ψάλτης (ένθετη), καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, όχι μόνο ασχολείται με την ανάπτυξη του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων από τα πρώτα στάδιά του, αλλά επιβεβαίωσε και τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν χάρη στη φωτογραφία.

Με έξι ταυτόχρονες συνεντεύξεις

Τύπου σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες, Σανγκάη, Ταϊπέι, Σαντιάγκο και Τόκιο, επιστήμονες του διεθνούς Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων ανακοίνωσαν τη φωτογράφιση της μαύρης τρύπας στον γαλαξία Μessier 87. Η μαύρη τρύπα έχει διάμετρο περίπου 40.000.000.000 χιλιομέτρων, γεγονός που σημαίνει ότι είναι 3.000.000 φορές μεγαλύτερη από τη Γη και βρίσκεται σε απόσταση 500.000.000 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Ο Αϊνστάιν

Ο Δ. Ψάλτης και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τη φωτογραφία και διαπίστωσαν ότι η εικόνα της μαύρης τρύπας ταιριάζει πολύ καλά στις προσομοιώσεις που είχαν κάνει με βάση τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του Αϊνστάιν.

Ο Δημήτρης Ψάλτης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1970 και πήρε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1992. Εκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ - Σμιθσόνιαν, στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ και το Ινστιτούτο Προωθημένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον. Από το 2003 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, όπου είναι καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα