Σεμίρ Ζέκι: Γιατί ο έρωτας είναι «αρρώστια»!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣεμίρ Ζέκι: Γιατί ο έρωτας είναι «αρρώστια»!Τρίτη, Μάιος 26, 2015 - 16:44

«Ερωτας είναι, θα περάσει, μην... αρρωσταίνεις», «κανείς δεν πέθανε από έρωτα», είναι μόνο μερικές από τις συμβουλές που δίνουμε σε ερωτοχτυπημένους φίλους όταν δεν βρίσκουν ανταπόκριση και βυθίζονται στην απογοήτευση. Σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή Σεμίρ Ζέκι, ο έρωτας πράγματι έχει «σοβαρές επιπλοκές»! «Είναι μια αρρώστια και μια καταστροφή, αλλά επιθυμητή καταστροφή!» αναφέρει ο διακεκριμένος καθηγητής νευροβιολογίας και νευροαισθητικής στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, ο οποίος έχει απαντήσεις για τον μηχανισμό αγάπης και την «αρρώστια του έρωτα».

Ο Σεμίρ Ζέκι, που αναγορεύτηκε χθες επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξή του περιγράφει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων όταν ερωτεύονται.

Βιολογικά αίτια

«Ο Πλάτων έχει περιγράψει τον έρωτα ως τρέλα (μανία), που είναι όμως ένα καλό είδος τρέλας. Γιατί είναι αρρώστια; Εξαιτίας διάφορων βιολογικών αιτίων. Οταν ερωτεύονται οι άνθρωποι, χάνουν την κρίση τους!» επισημαίνει ο καθηγητής και προσθέτει: «Ειδικά σε ό,τι αφορά το πρόσωπο που αγαπούν, που έχουν ερωτευτεί. Οταν είναι μαθηματικοί δεν χάνουν την κρίση τους σε ό,τι αφορά τα μαθηματικά, αλλά χάνουν την κρίση τους για το άτομο με το οποίο είναι ερωτευμένοι. Γι' αυτό όταν είναι τόσο παθιασμένα ερωτευμένος και θέλει να παντρευτεί, είναι καλύτερα να περιμένει μέχρι να κατευνάσει ο έρωτας!» υποστηρίζει ο καθηγητής.

Ο ίδιος, με τη χρήση νευροαπεικονιστικών τεχνικών, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία, έχει μελετήσει το νευρωνικό υπόβαθρο συναισθηματικών καταστάσεων. Οπως εξηγεί, ο έρωτας εμπλέκει μικρά τμήματα και περιορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Μάλιστα οι περιοχές του εγκεφάλου που δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια επεισοδίων σεξουαλικής έξαψης είναι διαφορετικές από τις περιοχές που εμπλέκονται με τον ρομαντικό έρωτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα