Ψυχοθεραπεία με αρχαία τραγωδία

SHOWBIZΨυχοθεραπεία με αρχαία τραγωδίαΠαρασκευή, Ιούνιος 17, 2016 - 17:57

Με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή επιστρέφει το φετινό καλοκαίρι στη θεατρική δράση η ψυχοθεραπευτική ομάδα anima vita.

Εχοντας στο ενεργητικό τους, τα προηγούμενα χρόνια, ως επί το πλείστον κωμωδίες του Αριστοφάνη, τούτη τη χρονιά τα μέλη της θεατρικής ομάδας του γνωστού κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης, το οποίο παρέχει

υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, ανεβάζει για πρώτη φορά αρχαία τραγωδία.

«Πηγαίνοντας τον χρόνο πίσω, διαπιστώνουμε ότι το αρχαίο θέατρο χρησιμοποιούνταν ως θεραπευτικό μέσο. Στο Ασκληπιείο ο αρχαίος λόγος της τραγωδίας και της κωμωδίας χρησίμευε στη θεραπεία των ανθρώπων που απευθύνονταν εκεί με σκοπό την κάθαρση της ψυχής τους».

Κομβικά θέματα

«Η ψυχανάλυση, από την άλλη μεριά, έχει ακριβώς τον ίδιο σκοπό: τη θεραπεία της ψυχής» εξηγεί η Βασιλική Μωραΐτη, κλινική ψυχολόγος και υπεύθυνη -σε συνεργασία με τον συνάδελφό της Νίκο Πάχο- της θεατρικής ομάδας anima vita. «Ακριβώς επειδή θέλουμε να κάνουμε αυτή τη σύνδεση του θεάτρου ως θεραπεία και του θεραπευτικού λόγου ως ψυχοθεραπεία, επιλέγουμε αρχαία κείμενα για τις παραστάσεις μας. Μέχρι πέρυσι παρουσιάζαμε κωμωδίες, ως επί το πλείστον του Αριστοφάνη. Πρώτη φορά φέτος μπήκαμε στη διαδικασία να επιλέξουμε μια τραγωδία, δεδομένου ότι τα θέματα που αναδεικνύονται μέσα από τα κείμενα των τραγωδιών αποτελούν και κομβικά θέματα ανάλυσης μιας ψυχοθεραπείας.

Η τεχνική της ψυχανάλυσης ως επιστήμη, όπως και οι ρίζες της, ανάγονται σε αυτά τα θέματα που αναδεικνύει η ελληνική τραγωδία: το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, οι αιμομιξίες και η επιθυμία του θανάτου. Ο Φρόιντ είχε επηρεαστεί πολύ από τον Οιδίποδα, την Αντιγόνη και όλη την αρχαιοελληνική γραμματεία. Εντόπισε σε αυτή μια θεματολογία, την οποία διαπραγματευόταν και ο ίδιος στην επιστήμη του» συνεχίζει η κυρία Μωραΐτη.

Τα άτομα που συμμετέχουν στην ψυχοθεραπευτική ομάδα anima vita και ανεβάζουν φέτος την «Αντιγόνη» δεν είναι φυσικά ηθοποιοί ούτε καν ερασιτέχνες. Είναι άνθρωποι που κάνουν αυτογνωσία μέσω του κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης anima vita. «Δεν έχουν καμία σχέση με την υποκριτική τέχνη τα μέλη της ομάδας.

Σκοπός τους είναι η αυτογνωσία, που σημαίνει αυτόματα και θεραπεία. Τα παιδιά δουλεύουν θεραπευτικά στη διάρκεια των προβών. Το επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας είναι οι παραστάσεις, όπου υπάρχει και κοινό.

Οι θεατές παρακολουθούν μια παράσταση, η οποία έχει συντεθεί με πολύ διαφορετικό τρόπο από τις κανονικές θεατρικές παραστάσεις. Στην ομάδα anima vita, ας πούμε, δεν υπάρχει σκηνοθετική καθοδήγηση.

Ολα έρχονται αυθόρμητα στα μέλη της και δουλεύονται με εμάς μετά τις πρόβες, όχι πάνω στη σκηνή, ούτε καν με το κοινό. Με έναν τρόπο σκηνοθετούν οι ίδιοι τον εαυτό τους και αυτό είναι θεραπευτικό» διευκρινίζει η υπεύθυνη της ομάδας, συμπληρώνοντας ότι οι συμμετέχοντες δεν αναπτύσσουν καλλιτεχνικά ταλέντα μέσα από αυτή τη διαδικασία, αλλά ταλέντα στη ζωή. Ισορροπούν, δηλαδή, τα μέσα τους, με τον θεατρικό λόγο γίνονται πιο ενεργοί, δραστήριοι και χαρούμενοι.

Στην Αττική και τον Ιούλιο στην Επίδαυρο

Το φετινό πρόγραμμα των παραστάσεων της ομάδας anima vita περιλαμβάνει σταθμούς από την Αττική μέχρι την Επίδαυρο. Αλλωστε, η επιλογή των χώρων όπου ανεβαίνουν τα θεατρικά έργα τους έχουν μεγάλη σημασία. «Μας ενδιαφέρουν πολύ οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς θυμίζουν τη θεραπευτική καταγωγή του θεάτρου.

Το αποκορύφωμα της φετινής προσπάθειάς μας είναι οι παραστάσεις που έχουμε προγραμματίσει στο Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου στην Επίδαυρο, την Τετάρτη 20 Ιουλίου, δεδομένου ότι εκεί βρισκόταν το πρώτο μεγάλο ψυχικό νοσοκομείο στην αρχαία Ελλάδα» σημειώνει η Βασιλική Μωραΐτη. Η πρεμιέρα πάντως της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή θα γίνει, σήμερα, στο θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα, στο Νέο Φάληρο, στις 21.00. Εκεί θα γίνουν παραστάσεις και στις 18, 19, 20 και 21 Ιουνίου. Την 1η και στις 2 Ιουλίου το έργο θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Ζέας, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά (21.00).

Σειρά θα πάρει μετά η Επίδαυρος, στις 20 Ιουλίου, και κατόπιν η παράσταση θα ανέβει στις 19 Αυγούστου στο Λαύριο, στον χώρο της ΑΚΕΛ και στις 2, 9, 16 και 23 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας.

anima vita
Keywords
Τυχαία Θέματα