Ψαλμωδίες στην Αγιά -Σοφιά

ΡΕΠΟΡΤΑΖΨαλμωδίες στην Αγιά -ΣοφιάΠαρασκευή, Νοέμβριος 27, 2015 - 16:03

Η ρωσική Δούμα ζητάει από την Τουρκία να επαναλειτουργήσει ως ορθόδοξος ναός

Την Αγία Σοφία στην Ορθοδοξία και τη γη που πήραν από τους Αρμένιους ζητά η Μόσχα από την Τουρκία.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗ

Το αίτημα γίνεται ως ένδειξη καλής θέλησης, προκειμένου να εκτονωθεί η μεταξύ τους ένταση, που απειλεί να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Και μπορεί η ρωσική διπλωματία να μην έθεσε -όχι ακόμα και όχι επίσημα- τέτοιο θέμα, το γεγονός όμως ότι οι δύο προτάσεις έχουν τη

στήριξη της Δούμας σημαίνει πολλά, ενώ αξιοσημείωτο είναι το ότι προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές ομάδες του Σώματος.

Πατριαρχείο

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ρεπορτάζ του δικτύου RBK, την πρόταση για επιστροφή της Αγίας Σοφίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ώστε να λειτουργήσει ξανά ως ορθόδοξος ναός, υπέβαλε ο Σεργκέι Γαβρίλοφ, εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος μετέχει μάλιστα στην επιτροπή προστασίας των χριστιανικών αξιών.

«Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά μια κίνηση ένδειξης φιλίας, την επιστροφή της Αγίας Σοφίας στη χριστιανοσύνη» είπε ο Ρώσος βουλευτής, σπεύδοντας μάλιστα να σημειώσει ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην πράξη, προσφέροντας τους καλύτερους Ρώσους ειδικούς και επιστήμονες ώστε να αποκατασταθεί το οικουμενικό μνημείο του χριστιανισμού. «Αυτό το βήμα θα μπορούσε να συμβάλει ώστε η Τουρκία και το Ισλάμ γενικότερα να αποδείξουν ότι η καλή θέληση προηγείται της πολιτικής» κατέληξε ο Γαβρίλοφ, την πρόταση του οποίου στήριξαν τα μέλη της Δούμας.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής Σεργκέι Μιρόνοφ, του κόμματος Just Russia, κατέθεσε στο Κοινοβούλιο πρόταση νόμου, βάσει της οποίας θα διώκεται όποιος αρνείται τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ενα βήμα παραπέρα πήγε ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση Πούτιν να στηρίξει τους Αρμένιους στη διεκδίκηση εδαφών που σήμερα είναι υπό τουρκικό έλεγχο.

Οπως σημείωσε, η Ρωσία θα μπορούσε να είχε βοηθήσει τους Αρμένιους, το 1918, να πάρουν πίσω εδάφη που είχαν κατακτήσει οι Τούρκοι, ωστόσο τότε δεν το έκανε, στηρίζοντας την τουρκική πλευρά. Μιλώντας για τα αρμενικά εδάφη, ο Ζιρινόφσκι εννοεί περιοχές τις οποίες η Τουρκία αποκαλεί σήμερα «ανατολική Ανατολία» και πριν από τη Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν η «δυτική Αρμενία» ή «όρη των Αρμένιων» όπως επίσης ήταν γνωστή.



Ο Ζιρινόφσκι δεν σταμάτησε, όμως, μόνον εκεί. Στην ίδια συνέντευξη κάλεσε το Κρεμλίνο να στηρίξει τους Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος. Αν οι προτάσεις του πάρουν σάρκα και οστά, οι 20.000.000 Κούρδοι θα αποκτήσουν κράτος και θα δημιουργηθεί η Μεγάλη Αρμενία, όπως κατέληξε χαρακτηριστικά.

Οταν ο Πούτιν και ο Ερντογάν εγκαινίασαν τζαμί στη Μόσχα

Ηταν 23 Σεπτεμβρίου όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχτηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, για να παρευρεθούν μαζί στα εγκαίνια του μεγαλειώδους τζαμιού που έφτιαξε η Ρωσία για τους μουσουλμάνους που ζουν στη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για το μεγαλύτερο τζαμί της Ευρώπης σε μια πρωτεύουσα και μια χώρα όπου η διαφορετικότητα στις ιδέες και τις πεποιθήσεις είναι ένα από τα ιδεώδη της. Εσπευσε, μάλιστα, να διαχωρίσει την πίστη των μουσουλμάνων από την καλλιέργεια μίσους που ακολουθεί το Ισλαμικό Κράτος. Το μεγάλο τζαμί, που χτίστηκε σε σημείο όπου παλιά υπήρχε ένα μικρότερο, μπορεί να φιλοξενήσει 10.000 πιστούς, ικανοποιώντας τις θρησκευτικές ανάγκες τους.

Το Κρεμλίνο«παγώνει» επενδυτικά σχέδια με την Αγκυρα

Εντολή για λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του παγώματος ορισμένων κοινών επενδυτικών σχεδίων με την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού έδωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεβ, υλοποιώντας τη νέα πολιτική του Κρεμλίνου και κλιμακώνοντας την κρίση στις διμερείς σχέσεις. Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία, ωστόσο υπάρχουν και χειρότερα για την Αγκυρα, καθώς η διμερής συνεργασία φτάνει μέχρι τα πυρηνικά.

Το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Ακογιού, στις ακτές της Μεσογείου, είναι «δουλειά» που έχει ανατεθεί στους Ρώσους. Αν οι διμερείς σχέσεις εξελιχθούν αρνητικά, η κατασκευή μπορεί να μην ολοκληρωθεί. Φυσικά ο Ερντογάν το ξέρει, γι' αυτό δήλωσε τον περασμένο μήνα πως, αν δεν ολοκληρώσουν οι Ρώσοι το εργοστάσιο, θα το κάνουν κάποιοι άλλοι.

Στον τομέα του φυσικού αερίου η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης των Ρώσων, ωστόσο η υλοποίηση για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, που εξήγγειλαν Πούτιν και Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένει «παγωμένη». Εκείνο όμως που θα πλήξει περισσότερο την Αγκυρα είναι ένα μποϊκοτάζ στον τουρισμό. Πέρυσι 3.200.000 Ρώσοι επέλεξαν την Τουρκία για τις διακοπές τους. Η απουσία τους το 2016 θα κοστίσει ακριβά στον τουριστικό τομέα. Ηδη χθες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάλεσε τους Ρώσους υπήκοους που βρίσκονται στην Τουρκία, να επιστρέψουν, επικαλούμενο «τρομοκρατικό» κίνδυνο.
Τέλος, προβλήματα θα έχουν περίπου 100 τουρκικές εταιρίες κατασκευών, που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα