Πρωτοποριακή μέθοδος για την καταπολέμηση της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας από Ελληνες

ΡΕΠΟΡΤΑΖΠρωτοποριακή μέθοδος για την καταπολέμηση της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας από ΕλληνεςΠέμπτη, Οκτώβριος 20, 2016 - 15:07

Στην πρωτοπορία της ιατρικής έρευνας -στο πεδίο αναζήτησης γονιδιακών θεραπειών- και στο εξειδικευμένο στις αιματολογικές νεοπλασίες αντικαρκινικό ινστιτούτο Sanger του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δύο Ελληνες γιατροί υπογράφουν μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της σύγχρονης Ιατρικής: μία νέα προσέγγιση για την ολοκληρωτική θεραπεία της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας.

Μόλις

χθες δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Cell Reports» και προστίθεται στον μακρύ κατάλογο επιστημονικών ανακαλύψεων που φέρουν την υπογραφή Ελλήνων επιστημόνων, ιατρών, μοριακών βιολόγων, βιοτεχνολόγων, αιματολόγων και ερευνητών πολλών άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι διενεργούν τις πρωτοποριακές έρευνές τους στην αιγίδα του κορυφαίου πανεπιστημίου στον κόσμο.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Κέμπριτζ είναι ο αιματολόγος δρ Γιώργος Βασιλείου, που διευθύνει την Ομάδα Γενετικής Αιματολογικών Νεοπλασιών του ινστιτούτου Sanger, ενώ η μεγάλη ανακάλυψη φέρει τη σφραγίδα του διδακτορικού φοιτητή του, επίσης Ελληνα, Κωνσταντίνου Τζελέπη, με τη συμμετοχή και του δρος Κόσουκε Γιούσα.

Υπομονή και επιμονή

Ανάμεσα στα 20.000 γονίδια του ανθρώπινου γονιδιώματος οι Ελληνες ερευνητές εντόπισαν ένα, το «μπλοκάρισμα» του οποίου επιτρέπει την καταστροφή του συνόλου των λευχαιμικών κυττάρων του ασθενούς χωρίς να επηρεαστούν στο παραμικρό τα υγιή κύτταρα του αιμοποιητικού συστήματος. Για να φτάσουν όμως στο λεγόμενο ΚΑΤ2Α, οι επιστήμονες ακολούθησαν μία ερευνητική οδό (γνωστή στη γονιδιακή θεραπεία ως τεχνολογία CRISPR-Cas9) που απαιτεί εξαιρετική υπομονή και επιμονή.

Αρχικά εντόπισαν περί τα 500 γονίδια, τα οποία έχουν ανάγκη τα λευχαιμικά κύτταρα για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Από αυτά απομόνωσαν τα 200, που μπορούν να γίνουν στόχοι φαρμακευτικής θεραπείας, ανοίγοντας καθένα ένα δικό του θεραπευτικό μονοπάτι. Αναδεικνύοντας τις γενετικές αδυναμίες της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας, ανακάλυψαν έτσι τι πραγματικά σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Τα αποτελέσματα επαληθεύτηκαν με προκλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τζελέπη, τη δυνατότητα σχεδιασμού νέων φαρμάκων, που θα στοχεύουν γονίδια από τη λίστα. Το επόμενο βήμα της ομάδας είναι η έναρξη κλινικών δοκιμών.

Ο δρ Γιώργος Βασιλείου υπογραμμίζει πως το γονίδιο KAT2A πρέπει πλέον να εξεταστεί σοβαρά ως νέα θεραπευτική στρατηγική ενάντια στη λευχαιμία, ενώ εκτίμησε πως η ανακάλυψη της ομάδας του «θα οδηγήσει στο άμεσο μέλλον σε πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα, βελτιώνοντας αισθητά τους δείκτες επιβιώσεις και ποιότητας ζωής των ασθενών».

Keywords
Τυχαία Θέματα