«Προσωπικά» εμβόλια μέσω τεστ αίματος!

14:27 8/6/2015 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑ«Προσωπικά» εμβόλια μέσω τεστ αίματος!Δευτέρα, Ιούνιος 8, 2015 - 14:22

Νέο τεστ αίματος που δημιούργησαν Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία προσωποποιημένων εμβολίων. Βασίζεται στη διαπίστωση ότι το αίμα έχει «μνήμη» και αρκεί μόλις μία σταγόνα, προκειμένου να προσδιοριστούν με ακρίβεια όλες οι ιώσεις που περάσαμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ετσι, οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να «διαβάσουν» όλη την κλινική ιστορία μας αναφορικά

με τους ιούς που μας προσέβαλαν, οπότε μπορούν να προσαρμόσουν τη χρήση των εμβολίων στον καθένα χωριστά.

Κάθε φορά που ο ανθρώπινος οργανισμός έρχεται σε επαφή με έναν ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αντισώματα για να τον εξοντώσει. Μια μικρή ποσότητα από τα αντισώματα αυτά παραμένει στο αίμα ολόκληρη τη ζωή, ώστε να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν γρήγορα τον ιό, σε περίπτωση που εισβάλει ξανά στον οργανισμό. Οι ερευνητές της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ και του Brigham and Women's Hospital της Βοστόνης δημιούργησαν τη νέα αιματολογική εξέταση με τέτοιο τρόπο ώστε να εντοπίζει ακριβώς αυτά τα αντισώματα.

Στη σημερινή μορφή του το τεστ, που κοστίζει 25 δολάρια (22,5 ευρώ), μπορεί να εντοπίσει πάνω από 1.000 στελέχη από 206 διαφορετικά είδη ιών.

Γκάμα ιών

Ο αριθμός, λένε οι ερευνητές, ουσιαστικά καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την γκάμα ιών που μολύνουν τον άνθρωπο. Το τεστ είναι σε πειραματικό στάδιο και έχει δοκιμαστεί σε περίπου 500 εθελοντές από διαφορετικές ηπείρους. Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι ο μέσος άνθρωπος έχει προσβληθεί κατά μέσο από 10 ιούς, ενώ καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές σε σχέση με την περιοχή προέλευσης.

Το επόμενο βήμα είναι η βελτίωση του τεστ και η διεύρυνση του δείγματος έρευνας ώστε να γίνει κατανοητός ο τρόπος διάδοσης των ασθενειών και της εξέλιξης των ιών. Ετσι οι γιατροί θα μπορούν να συστήνουν στον καθένα πότε θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο αλλά και να δημιουργήσουν προσωποποιημένα εμβόλια ανάλογα με το «προφίλ» ιών καθενός.

Βασίλης Χονδρογιάννης

Keywords
Τυχαία Θέματα