Πράκτορες 007 «ξεγυμνώνουν» για τη νόσο τους Κινέζους

13:52 4/5/2020 - Πηγή: Espresso

Τα άγρυπνα μάτια πανίσχυρων μυστικών υπηρεσιών ξεδιπλώνουν μέσα σε 15 σελίδες έκθεσης το κατηγορώ σε βάρος της Κίνας για τα ψέματα που είπε και τις καθυστερήσεις που προκάλεσε, «γεννώντας» έτσι τη νέα πανδημία.

Η Κίνα λοιπόν, σύμφωνα με την έκθεση που αποκαλύπτει ο αυστραλιανός Τύπος, φέρεται ότι είπε ψέματα στον κόσμο για τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, εξαφάνισε όσους τόλμησαν να πουν την αλήθεια και αρνήθηκε να δώσει δείγματα του ιού στη Δύση για να ξεκινήσει την έρευνα για εμβόλιο, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν από τη Five Eyes, τον συνασπισμό μυστικών υπηρεσιών πέντε χωρών (Αυστραλίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ).

Κάποιες από τις πέντε υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο ιός μπορεί να διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, μια θεωρία που είχε αρχικά καταρριφθεί ως θεωρία συνωμοσίας επειδή οι Κινέζοι επέμεναν ότι ο ιός προήλθε από τις υπαίθριες αγορές. Στην έκθεση, πάντως, τονίζεται ότι η σκοτεινή διαχείριση του ιού από την Κίνα αποτελεί «επίθεση στη διεθνή διαφάνεια» και περιγράφεται πως η χώρα προσπάθησε να υποβαθμίσει τον κίνδυνο της επιδημίας, ενώ έσπευδε παράλληλα να θάψει όλα τα ίχνη της στο σημείο 0, καταστρέφοντας δείγματα στο εργαστήριο των ιών της Ουχάν, κάνοντας απολυμάνσεις στις τοπικές υπαίθριες αγορές, λογοκρίνοντας αναφορές για ασυμπτωματικούς φορείς και κωλυσιεργώντας στη διαδικασία να δώσει δείγματα του ιού που της ζητήθηκαν από άλλες χώρες.

Λογοκρισία

Αποκαλύπτεται ότι το Πεκίνο άρχισε να λογοκρίνει αναζητήσεις στο ίντερνετ σχετικά με τον ιό από τον Δεκέμβριο! Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι μυστικές υπηρεσίες, η Κίνα «είχε στοιχεία μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου κορονοϊού από τις αρχές Δεκεμβρίου», αλλά συνέχισε να το διαψεύδει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Μάλιστα, ενώ είχε επιβάλει απαγορεύσεις μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας, συνέχιζε να λέει στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν χρειάζονται απαγορεύσεις ταξιδιών.

Φωτογραφίες «θαμμένες» σε σπηλιές με νυχτερίδες

Φωτογραφίες που δείχνουν σοβαρή έλλειψη μέτρων ασφαλείας στο εργαστήριο που εκτιμάται ότι αποτέλεσε το σημείο 0 της πανδημίας του νέου κορονοϊού σβήνονται συστηματικά από το σάιτ του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, ενώ από τα ενημερωτικά κείμενα έχουν σβηστεί αναφορές σε επισκέψεις Αμερικανών διπλωματών σε αυτό.

Η λογική είναι ότι αν επιβεβαιώσουν τις επισκέψεις τους, τότε δίνουν βαρύτητα και στις δηλώσεις τους περί κενών ασφαλείας που διαπίστωσαν εκεί.

Στο κομμένο υλικό συγκαταλέγονται φωτογραφίες που δείχνουν τους Κινέζους ερευνητές να μπαίνουν σε σπηλιές για να πάρουν δείγματα από νυχτερίδες με κορονοϊούς, με ελάχιστα μέτρα ασφαλείας, αλλά και την επίσκεψη τον Μάρτιο του 2018 του Ρικ Σουίτζερ, ειδικού σε θέματα τεχνολογίας της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο.

Μετά την επίσκεψή του είχαν σταλεί από την πρεσβεία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερωτικά για τους κινδύνους που ενέχει το πείραμα με τις νυχτερίδες.

Σοβαρές ελλείψεις

«Κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τους επιστήμονες του εργαστηρίου οι διπλωμάτες παρατήρησαν ότι το νέο εργαστήριο είχε σοβαρή έλλειψη από κατάλληλα εκπαιδευμένους τεχνικούς και ερευνητές που είναι απαραίτητοι για την ασφαλή λειτουργία αυτού του εργαστηρίου» αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Πάντως, από το σάιτ δεν έχει αφαιρεθεί το κομμάτι όπου γίνεται αναφορά στους κινδύνους της δουλειάς που γίνεται εκεί. «Επειδή το αντικείμενο έρευνας του εργαστηρίου είναι αυξημένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί, όταν ο δοκιμαστικός σωλήνας όπου αποθηκεύουμε ιούς ανοίγει στο εργαστήριο είναι σαν να ανοίγει το κουτί της Πανδώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά και τελικά προφητικά ένα κομμάτι του ενημερωτικού κειμένου τους.

Επιθέσεις Ρώσων και Ιρανών χάκερ σε βρετανικά πανεπιστήμια για το εμβόλιο

Ρώσοι και Ιρανοί χάκερ προσπαθούν να κλέψουν από βρετανικά πανεπιστήμια όλα τα στοιχεία που έχουν αποκομίσει στην κούρσα για την εύρεση εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με τη «Mail On Sunday», οι επικεφαλής του βρετανικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας χαρακτήρισαν τις επιθέσεις «άκρως κατάπτυστες» και τόνισαν ότι δουλεύουν «24 ώρες το 24ωρο» για να αναχαιτίσουν τη διαδικτυακή απειλή.

Από τα στοιχεία προκύπτει συντονισμένη προσπάθεια να αποκτηθεί πρόσβαση στις προσπάθειες της Βρετανίας να καταπολεμήσει τον ιό μέσω χακαρίσματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και σέρβερ σε πανεπιστήμια και επιστημονικές οντότητες. «Είναι σαν να προσπαθούν να κλέψουν ή να δανειστούν πληροφορίες για την αντίδρασή μας στον κορονοϊό» αναφέρει πηγή που δεν κατονομάζεται.

«Αυτό το πρόβλημα πάντα υπήρχε, αλλά τώρα υπάρχει εμφανώς αυξημένη ανάγκη να προστατεύσουμε τα αρχεία μας» αναφέρει άλλη πηγή. Ωστόσο, τονίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει στεφθεί με επιτυχία καμία από τις απόπειρες των Ιρανών και Ρώσων χάκερ, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επίθεση στο πληροφοριακό σύστημα του Βρετανικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας (NHS), κάτι που είχε συμβεί τον Μάιο του 2017 με καταστροφικά αποτελέσματα. Ωστόσο και οι αμερικανικές Αρχές είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στα πληροφοριακά συστήματα των φορέων ιατρικής έρευνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα