Που χάθηκε ο... Γιάννης Ευαγγελίδης

SHOWBIZΕυτυχισμένος παππούς ο «αρχηγός της Αστυνομίας»Που χάθηκε ο... Γιάννης ΕυαγγελίδηςΤετάρτη, Οκτώβριος 21, 2015 - 12:13

Από εργολάβος οικοδομών στο θεατρικό σανίδι και στην τηλεόραση • Ο ρόλος - σταθμός στο «Καλημέρα ζωή» και το «ήσυχο» διαζύγιό του

Ξεκίνησε ως εργολάβος οικοδομών και ύστερα από μερικά χρόνια σκληρής δουλειάς, βάζοντας πλακάκια στα πιο ακριβά σπίτια της Αθήνας, ο Γιάννης Ευαγγελίδης αποφάσισε να γίνει ηθοποιός.

Ο πρώτος ρόλος-σταθμός ήταν το 1971, στον «Παράξενο ταξιδιώτη» της ΥΕΝΕΔ, ενώ 20 χρόνια μετά ενσάρκωσε τον αρχηγό της Αστυνομίας Χρυσολωρά στο «Καλημέρα ζωή» του Νίκου Φώσκολου, με τους «συναδέλφους» του αστυνομικούς μέχρι και σήμερα να μην του κόβουν κλήσεις!

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΑΡΔΑ

Εζησε την αποθέωση με αυτόν τον ρόλο, λαμβάνοντας καθημερινά δεκάδες γράμματα από φανατικούς τηλεθεατές, που τηλεφωνούσαν ακόμη και στο σπίτι του. «Αρχηγέ μου, θα σας σκοτώσουν. Φυλαχτείτε» του έλεγαν. Πριν από επτά χρόνια εμφανίστηκε στη σειρά «Μαρία η άσχημη» και από τότε είναι τηλεοπτικά ανενεργός. Θεατρικά, όμως, ο 79χρονος ηθοποιός εμφανίζεται στη σκηνή του Eliart, στην παράσταση «Δέκα μικροί νέγροι» της Αγκάθα Κρίστι.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936 από Μικρασιάτες γονείς και μεγάλωσε στον Βύρωνα. Σήμερα μένει στο πατρικό του, όπου έζησε τα καλύτερα (παιδικά) του χρόνια, απολαμβάνοντας να κάνει πράγματα που τον ηρεμούν και γεμίζουν τη ζωή του. Στα νιάτα του δούλεψε σκληρά στις οικοδομές και, όπως λέει στην «Espresso», αν δεν είχε γίνει ηθοποιός, σήμερα ο τραπεζικός λογαριασμός του θα είχε αρκετά εκατομμύρια! «Εστρωνα πλακάκια. Είχα δικό μου συνεργείο και από το 1959 έως και τις αρχές της δεκαετίας του '60 έπαιρνα εργολαβίες κι έβγαζα πολύ καλά χρήματα. Το θέατρο με γοήτευε. Η γνωριμία μου με την Κική Ελευθερίου, αδελφή του Μάνου Ελευθερίου, που φοιτούσε στο Θέατρο Τέχνης, ήταν αρκετή για να αλλάξω ρότα» εξομολογείται. Ξεκίνησε σπουδές στο Θέατρο Τέχνης, αλλά τη δεύτερη χρονιά γράφτηκε στη δραματική σχολή των Βασίλη Διαμαντόπουλου - Ειρήνης Καλκάνη. Αποφοίτησε το 1964 και συνέχισε σπουδάζοντας σκηνοθεσία στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου.

Η αναγνωρισιμότητα ήρθε, όπως λέει, το 1971, χρονιά που τον βρήκε θεατρικά στο πλευρό της Τζένης Καρέζη στο Διάνα, στην παράσταση «Βίβα Ασπασία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. «Εκεί, μια συνάδελφος, η Αγγέλα Καζακίδου, είχε καλό φίλο τον σεναριογράφο του "Παράξενου ταξιδιώτη" και με σύστησε. Πήρα τον πρώτο μου τηλεοπτικό ρόλο στην κορυφαία σειρά, η οποία, μαζί με τον "Αγνωστο Πόλεμο", καθήλωσε τους τηλεθεατές. Υποδυόμουν έναν ωραίο νεαρό που έτρεχε με σπορ αμάξια κι έκανε ξέφρενη ζωή. Από την τέταρτη ημέρα όλοι οι ηθοποιοί ήμασταν διάσημοι!» θυμάται. Ακολούθησαν συμμετοχές και πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε θεατρικά, ταινίες και σίριαλ όπως τα «Λούνα Παρκ», «Μεθοριακός σταθμός», «Ο δρόμος», «Οι ένοχοι», «Εμείς κι εμείς», «Τρεις κι ο κούκος», «Χαρά αγνοείται». Το 1993 παίρνει τον ρόλο του αρχηγού της Αστυνομίας Χρυσολωρά στη σειρά του Νίκου Φώσκολου «Καλημέρα ζωή» και η δημοτικότητά του απογειώνεται και πάλι. «Αυτό που έζησα τότε δεν περιγράφεται με λίγα λόγια. Μέχρι και αστυνομικοί, που το είχαν πάρει επί πόνου, με περίμεναν έξω από το στούντιο και μου έδιναν οδηγίες του στιλ "κύριε αρχηγέ, δεν μπορείτε να κάνετε παρατήρηση σε έναν ταγματάρχη παρουσία αρχιφύλακα! Επίσης δεν μπορεί να περνά μπροστά σας με ξεκούμπωτο το σακάκι της στολής του κατώτερός σας κι εσείς να το ανέχεστε". Μετά ο κόσμος, ενώ γνώριζε πως είναι μια τηλεοπτική σειρά, μου έστελνε γράμματα για να με προειδοποιήσει για κάτι που συνέβαινε πίσω από την πλάτη μου σεναριακά ή με έπαιρναν τηλέφωνο στο σπίτι μου. Η συσκευή δεν σταματούσε να χτυπάει!» θυμάται ο Γιάννης Ευαγγελίδης, που μέχρι και σήμερα, όπως λέει, οι αστυνομικοί δεν του κόβουν κλήσεις!

Στην προσωπική ζωή του παντρεύτηκε με την ηθοποιό Βίλμα Τσακίρη και απέκτησαν δύο παιδιά: Την Καλλιόπη Ευαγγελίδη, επίσης ηθοποιό, που τη γνωρίσαμε μέσα από τη «Λάμψη», είναι παντρεμένη με τον Φώτη Θεοδωρίδη στις Σέρρες και έχουν αποκτήσει και τρία παιδάκια, αλλά κι έναν γιο, τον Κωνσταντίνο, καθηγητή μουσικής, επίσης παντρεμένο με δύο παιδιά. Ο Ευαγγελίδης και η Τσακίρη έχουν χωρίσει, ωστόσο οι σχέσεις τους παραμένουν καλές.

Με την πολιτική

Ο ηθοποιός ασχολήθηκε με την πολιτική, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον Δήμο Βύρωνα. «Είμαι ένας ευτυχισμένος παππούς και συνταξιούχος, που ζω αξιοπρεπώς και μπορώ, εκτός από το να πληρώνω τους λογαριασμούς, να αγοράζω και τα βιβλία που θέλω. Υστερα από 51 χρόνια στη δουλειά, διακοπές έκανα πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια, αλλά δεν παραπονιέμαι».

Φέτος επιστρέφει στο σανίδι με την παράσταση «Δέκα μικροί νέγροι», με τους Χάρη Σώζο, Κοσμά Ζαχάρωφ, Αννέτα Παπαθανασίου, Οδυσσέα Σταμούλη, Ελένη Βουτυρά, Μάκη Πατέλη. Ποιος τον έπεισε να επιστρέψει; «Ο δολοφόνος γυρίζει πάντα στον τόπο του εγκλήματος! Η γνωριμία μου από τα παλιά με τα παιδιά του θιάσου, τον Χάρη και τον Κοσμά, που τους αγαπώ πολύ, και μια κουβέντα με τον παραγωγό ήταν αρκετά για να πω το "ναι". Δεν είναι για μένα μόνο συνάδελφοι, γιατί κάνουμε παρέα και εκτός θεάτρου. Πίνουμε τα τσιπουράκια μας, συζητάμε, γελάμε κι αυτό μου αρέσει. Μπορεί να σκάω με αυτή τη δουλειά, αλλά η παρέα είναι μοναδική πάνω και κάτω από τη σκηνή» επισημαίνει ο Γιάννης Ευαγγελίδης και συμπληρώνει: «Δεν σκέφτομαι να πεθάνω πάνω στο σανίδι! Ομως σέβομαι τους ανθρώπους που το έκαναν, όπως ο Νίκος Ρίζος και ο Ντίνος Ηλιόπουλος, που στα πρόθυρα του τέλους τους ήταν ενεργοί. Ομως πώς έπαιζαν; Γερασμένοι και καταπονημένοι. Προσωπικά μού προκαλούσε πόνο όλο αυτό».

Keywords
Αναζητήσεις
ευαγγελιδησ ηθοποιοσ
Τυχαία Θέματα