Ολμος «ανατίναξε» τρεις οικογένειες

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟλμος «ανατίναξε» τρεις οικογένειεςΤετάρτη, Οκτώβριος 8, 2014 - 12:32

Στο πένθος έχει βυθιστεί ολόκληρη η χώρα μετά την ασύλληπτη τραγωδία που έπληξε χθες τις Ενοπλες Δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης κοντά στον Βόλο ανατινάχθηκε σωλήνας όλμου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις οπλίτες και να τραυματιστεί σοβαρά ένας αξιωματικός του Πεζικού. Οι δύο από τους οπλίτες που τραυματίστηκαν θανάσιμα ήταν επαγγελματίες λοχίες (ΕΠΟΠ) του 505 Τάγματος Πεζοναυτών. Πρόκειται για τον 33χρονο Γιώργο Ορφανίδη από τις Σέρρες

και τον 34χρονο Αναστάσιο Μεζαλά από τον Βύρωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμφότεροι ήταν παντρεμένοι και είχαν ανήλικα τέκνα (ο 33χρονος είχε δύο παιδιά και ο 34χρονος ένα). Μάλιστα η οικογένεια του άτυχου Αναστάσιου Μεζαλά είχε βυθιστεί στο πένθος τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο 34χρονος είχε χάσει τη μητέρα του. «Να μας προσέχεις από κει ψηλά που θα είσαι. Μέχρι να ξαναβρεθούμε» είχε γράψει στο facebook.

Το μικρότερο σε ηλικία θύμα του φονικού όλμου ήταν ο 19χρονος κληρωτός, δεκανέας των Πεζοναυτών Φώτης Ανδρικόπουλος. Η είδηση του θανάτου του νεαρού φοιτητή του ΤΕΙ Μεσολογγίου έπεσε σαν κεραυνός στην Πάτρα, καθώς ήταν γιος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που εργάζεται στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε βαριά και ο 30χρονος υπολοχαγός Κ.Β. Ο αξιωματικός διακομίστηκε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και νοσηλεύεται.
Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο πεδίο ασκήσεων Γλαφυρών Μαγνησίας, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων βολών βαρέων όπλων Πεζικού με όλμους των 81 χιλιοστών.

«Διερράγη»

Σύμφωνα με το ΓΕΣ, το δυστύχημα συνέβη όταν «διερράγη ο σωλήνας του όλμου». Για το περιστατικό έχει διαταχθεί ΕΔΕ, ενώ με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις. Στον τόπο του συμβάντος έσπευσαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, δύο ιατροδικαστές, δύο στρατιωτικοί εισαγγελείς και ένας εισαγγελέας.

Το βλήμα εξερράγη μέσα σε σωλήνα κατασκευής του '85
Ολμος (των 81 χιλ.), ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των βαρέων όπλων Πεζικού και θεωρείται αρκετά εύχρηστος κι ασφαλής, προκάλεσε την τραγωδία στο πεδίο Γλαφυρών Μαγνησίας. Αν και φως στα ακριβή αίτια της τραγωδίας θα ρίξει η έρευνα που διατάχθηκε από το ΓΕΣ, είναι προφανές ότι το βλήμα εξερράγη μέσα στον σωλήνα, προκαλώντας φονική έκρηξη. Σημειώνεται ότι πολλές φορές σε ασκήσεις χρησιμοποιούνται κανονικά πυρομαχικά, για την πλήρη εξοικείωση του προσωπικού.

Το βλήμα του όλμου διαθέτει δύο πυροσωλήνες (επικρουστήρες). Ο ένας πίσω ενεργοποιεί την προωθητική γόμωση που είναι ενσωματωμένη στο βλήμα. Ο χειριστής τοποθετεί το βλήμα στο στόμιο του σωλήνα και το αφήνει να πέσει πίσω. Με την πρόσκρουση στη βάση ο ένας πυροσωλήνας προκαλεί την έκρηξη, η οποία ωθεί το βλήμα προς τον στόχο (από 75 μέτρα έως και 6 χιλιόμετρα).

Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται πυροδότηση του κύριου εκρηκτικού γεμίσματος στη φάση αυτή. Εκείνο ενεργοποιείται από τον δεύτερο πυροσωλήνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η καταστροφική εκρηκτική γόμωση ενεργοποιήθηκε μέσα στον σωλήνα του όλμου. Κάτι που μπορεί να οφείλεται σε αστοχία των πυροσωλήνων ή ακόμη και του σώματος του βλήματος. πυροσωλήνων ή ακόμη και του σώματος του βλήματος. Τα βλήματα που χρησιμοποιούνταν σε αυτή την άσκηση είχαν κατασκευαστεί το 1985 και ήταν ελεγμένα από πυροτεχνουργούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα