Οι πιάτσες των κλεμμένων κινητών

ΡΕΠΟΡΤΑΖΦωτορεπορτάζ στους δρόμους όπου τριγυρνούσε ο killer της Δώρας!Οι πιάτσες των κλεμμένων κινητώνΔευτέρα, Νοέμβριος 13, 2017 - 16:08

❱❱ Ακριβές συσκευές πωλούνται όσο όσο στα στενά ή σε μαγαζιά της Ομόνοιας από τοξικομανείς (όπως ο δολοφόνος της Δώρας) για να πάρουν τη δόση τους

Οι εικόνες από το κατάστημα στο οποίο ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη πούλησε το κινητό που άρπαξε από την άτυχη εφοριακό βοήθησαν τους αστυνομικούς να εξιχνιάσουν το στυγερό έγκλημα. Παράλληλα, όμως, ανέδειξαν το θέμα του παραεμπορίου ηλεκτρονικών συσκευών που ανθεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Ακριβά smartphones και tablets μεγάλων εταιριών -τελευταία λέξη της τεχνολογίας- πωλούνται σε τιμές ευκαιρίας στους δρόμους της πρωτεύουσας ή σε μαγαζιά ανταλλαγών - αγορών, με πωλητές τους τοξικομανείς που δίνουν όσο όσο κλεμμένες συσκευές για να αγοράσουν τη δόση τους.

Ο 58χρονος δολοφόνος της Δώρας είναι ένας από τους εκατοντάδες χρήστες ναρκωτικών που καθημερινά πλημμυρίζουν τα στενά της Ομόνοιας για να πουλήσουν αντί 20-50 ευρώ τα κινητά που έκλεψαν από ανυποψίαστους πολίτες.

Τόσα είναι τα χρήματα που χρειάζονται για να αγοράσουν τη δόση της ηρωίνης. Την ίδια ώρα οι αλλοδαποί αγοραστές κάνουν χρυσές δουλειές πουλώντας τα κλοπιμαία σε πενταπλάσια τιμή. Στα smartstores της Ομόνοιας θα βρει κανείς μεταχειρισμένα iPhone με μόλις 250 ευρώ, tablets με 120 ευρώ, αλλά και κάρτες SIM καταχωρισμένες σε στοιχεία Πακιστανών, για όσους θέλουν να τα χρησιμοποιούν διατηρώντας την ανωνυμία τους.

«Πλειστηριασμοί»

Μενάνδρου, Σοφοκλέους και Γερανίου αποτελούν τις κατεξοχήν πιάτσες των κλοπιμαίων, όπου οι «ποντικοί» των κινητών πωλούν το εμπόρευμά τους είτε στα μαγαζιά των Πακιστανών και των Ινδών είτε στους άτυπους «πλειστηριασμούς» των πεζοδρομίων.

Η «Espresso» βρέθηκε στα στενά περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας και κατέγραψε το παζάρι των τοξικομανών με τα κλεμμένα κινητά που διεξάγεται υπό την ανοχή της Αστυνομίας στα παράνομα ανταλλακτήρια.

Γωνία Μενάνδρου και Ζήνωνος οι τοξικομανείς σταματούν τους περαστικούς και με άκρα μυστικότητα αρχίζουν το παζάρι για το εμπόρευμα.

«Φίλε, θες κινητό, καινούργιο μοντέλο; Θα τα βρούμε στην τιμή...» μας διαβεβαιώνει ένας τοξικομανής και μόλις αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον περνά στο «ψηστήρι» για την πρέζα.

Ελάχιστα μέτρα μακριά ένας χρήστης μπαίνει σε ανταλλακτήριο κινητών και φεύγει με ένα πενηντάρικο στο χέρι. Σε αυτό το μαγαζί ο ιδιοκτήτης ζητεί υπεύθυνη δήλωση για να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο κινητό, ώστε να μην έχει μπλεξίματα με τον νόμο.

Ωστόσο, αν η τιμή είναι χαμηλή, οι... αντιστάσεις του κάμπτονται και η αγοραπωλησία ολοκληρώνεται με ένα χαρτονόμισμα που βγάζει από το ταμείο του!

Στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κινητών της Μενάνδρου ο Πακιστανός ιδιοκτήτης του έχει τοποθετήσει τέσσερις κάμερες «για ασφάλεια», όπως μας λέει. «Μας έχει στις κάμερες για να μας δώσει στην Αστυνομία, αν τον πιάσουν με τα κλεμμένα» εξηγεί ένας χρήστης, που στο παρελθόν είχε πουλήσει στο συγκεκριμένο μαγαζί ένα κλεμμένο laptop για 80 ευρώ.

Φθηνότερο κατά 80%

Περπατώντας προς τη Σοφοκλέους, οι τοξικομανείς που κοιμούνται στον δρόμο αυξάνονται και οι τιμές πέφτουν. Στη Γερανίου κινητά τηλέφωνα αξίας 800 ευρώ πωλούνται 80% κάτω, ενώ στα πεζοδρόμια της Σοφοκλέους η ίδια συσκευή βγαίνει «στο σφυρί» για μόλις 50 ευρώ!

«Οσο πιο μεγάλη είναι η ανάγκη για τη δόση τους τόσο πιο χαμηλή είναι και η τιμή» εξηγεί στην «Espresso» ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες Ελληνες εμπόρους της Σοφοκλέους.

Στα στενά της Ομόνοιας η ηρωίνη και τα φτηνά ναρκωτικά βάζουν τους όρους της αγοράς για τα κλεμμένα κινητά. Και όσο οι βιτρίνες με την επιγραφή «πωλούνται - αγοράζονται κινητά» προσελκύουν πελάτες τόσο μεγαλώνει η «δεξαμενή» των τοξικομανών που θα έφταναν στα άκρα για να πάρουν στα χέρια τους ένα κινητό...

ΚΑΙ «ΠΛΑΣΙΕ» ΚΑΡΤΩΝ SIM ΑΠΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Στα ανταλλακτήρια κινητών της Μενάνδρου, εκτός από τα άγνωστης προέλευσης και κατόχου smartphones, πωλούνται και κάρτες SIM από το Πακιστάν.

Με μόλις 5 ευρώ μπορεί κάποιος να αγοράσει έναν αριθμό κινητού χωρίς να χρειαστεί να δηλώσει τα προσωπικά στοιχεία του, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Ο «πλασιέ» των παράνομων καρτών SIM μάς εξηγεί ότι ο αριθμός είναι καταχωρισμένος με στοιχεία Πακιστάν και έτσι μπορούμε να κάνουμε κλήσεις χωρίς να φαινόμαστε.

Οι περισσότεροι πωλητές πακιστανικών καρτών SIM έχουν τουλάχιστον έξι αριθμούς στο ίδιο όνομα και θησαυρίζουν παραχωρώντας τους σε όποιον ενδιαφέρεται να πληρώσει καλά για να κρυφτεί από τις ελληνικές Αρχές.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα