Οι νέες ταινίες

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟι νέες ταινίεςΠέμπτη, Μάιος 12, 2016 - 18:53

Τέσσερις ταινίες τεκμηρίωσης κυκλοφορούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα και οι διανομείς δείχνουν μάλλον αδιάφοροι μπροστά στην καλοκαιρινή σεζόν που πλησιάζει (τα θερινά έχουν ήδη ανοίξει).

«Ο άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο»:

Το 1913, στην Ινδία, ένας 25χρονος ιδιωτικός υπάλληλος με τρομακτική ευφυΐα, που όμως είχε αποτύχει στις σπουδές του εξαιτίας της με εμμονή, μοναχικής μελέτης του πάνω στην επιστήμη των μαθηματικών, αποφασίζει να εμπιστευτεί το πάθος του και να στείλει ένα γράμμα στον Τζ. Χ. Χάρντι, έναν επιφανή καθηγητή

Μαθηματικών του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Το όνομά του ήταν Σρινιβάσα Ραμανουτζάν και έμελλε να γίνει ο αυτοδίδακτος «πρίγκιπας της μαθηματικής διαίσθησης», ο άνθρωπος που θα αναστάτωνε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τον πιο ρομαντικό τρόπο.
Σενάριο και σκηνοθεσία: Ματ Μπράουν.
Πρωταγωνιστουν: Ντεβ Πατέλ, Τζέρεμι Αϊρονς.

«Γράμμα από το παρελθόν»:

Μετά τον θάνατο της συζύγου του, ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο Ζεβ, αποφασίζει να φύγει από το γηροκομείο και να αναζητήσει τον υπεύθυνο στρατιωτικό για την εκτέλεση της οικογένειάς του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς πριν από 70 ολόκληρα χρόνια. Στόχος του είναι να τον σκοτώσει. Γνωρίζει το όνομα αυτού που αναζητά, αλλά για να είναι σίγουρος θα πρέπει να ελέγξει από κοντά τέσσερις διαφορετικούς συνονόματούς του. Ο φημισμένος, αρμενικής καταγωγής σκηνοθέτης Ατόμ Εγκογιάν σκηνοθετεί ένα χιτσκοκικού τύπου δράμα που σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή του στα κινηματογραφικά δρώμενα.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Ατόμ Εγκογιάν.
Πρωταγωνιστούν: Κρίστοφερ Πλάμερ, Μάρτιν Λαντάου, Ντιν Μόρις.

«This is not a coup»:

Ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηστεφάνου παρακολουθεί τις «πραξικοπηματικές» παρεμβάσεις της ΕΚΤ σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα, και συνομιλεί με πρώην αρχηγούς κρατών και πολιτικούς που καθόρισαν τις εξελίξεις μπροστά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, αναζητώντας απάντηση σε ερωτήματα όπως: Ποιες τράπεζες πίεσαν για τη δημιουργία του ευρώ; Ποιος διέταξε την ανατροπή δύο εκλεγμένων πρωθυπουργών και πώς οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο των τραπεζών. Μπορεί να μεταρρυθμιστεί ένα σύστημα που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τις τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης;
Σκηνοθεσία: Αρης Χατζηστεφάνου.

«Το χρονικό μιας αθωότητας»:

Ο Ντέιβιντ είναι νοσηλευτής που φροντίζει ασθενείς στο τελικό στάδιο της νόσου τους. Αποδοτικός και αφοσιωμένος στο επάγγελμά του, αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με κάθε ασθενή που φροντίζει. Ωστόσο, εκτός του χώρου εργασίας του, ο Ντέιβιντ είναι αναποτελεσματικός, αμήχανος, εσωστρεφής. Είναι φανερό ότι χρειάζεται καθέναν από τους ασθενείς του όσο τον χρειάζονται κι αυτοί. Βραβείο σεναρίου στις Κάννες για μια χαμηλόφωνη, εσωτερική δουλειά με έναν εξαίρετο Τιμ Ροθ στον πρώτο ρόλο.
Σκηνοθεσία: Μισέλ Φράνκο.
Πρωταγωνιστούν: Τιμ Ροθ, Σάρα Σάδερλαντ, Ρόμπιν Μπάρτλετ, Ρέιτσελ Πικάπ.

«33.333 - Η οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη»:

Ενα ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη γύρω από την προσωπική και συγγραφική οδύσσεια του μεγάλου Κρητικού στοχαστή. Η ταινία ταξιδεύει από τη Σουηδία, όπου ένας μεταφραστής 102 ετών βρίσκει τη δύναμη να μάθει ελληνικά και να μεταφράσει το τεράστιο αυτό έργο, έως την Αμερική, την Κρήτη, την Αθήνα, αλλά και την Τήνο, προσπαθώντας να ρίξει φως τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου όσο και στην προσωπικότητα και τη σκέψη του συγγραφέα.
Σκηνοθεσία: Μένιος Καραγιάννης.

«Free to run»:

Η άγνωστη ιστορία του κινήματος του τρεξίματος, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών, σε ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει τις ιδεαλιστικές απαρχές του τζόκινγκ στις αρχές της δεκαετίας του '60, τον αγώνα για το δικαίωμα στο να τρέχουν οι άνθρωποι -ειδικά οι γυναίκες- ενάντια στον συντηρητισμό των επίσημων αθλητικών σωματείων και την έκρηξη της επιθυμίας των ανθρώπων να συμμετάσχουν σε αγώνες δρόμου και μαραθώνιους.
Σκηνοθεσία: Πιερ Μόρα.

«Το μέσα φως»:

Ο Γιώργης Μαρκάκης, 86 χρονών, οφθαλμίατρος και ιδρυτής του Μουσείου ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ στη Χερσόνησο Κρήτης, μας ξεναγεί στην κιβωτό των αναμνήσεών του, σε όσα «τρύγησε με τα μάτια του και τα 'χει κλείσει εντός του». Θυμάται τον παππού Μηλιωτογιάννη, «τον πρώτο και μεγαλύτερο ίσως δάσκαλο της ζωής του», και την αυλή του πατρικού στη Σητεία, εκεί όπου γνώρισε «τη στενή σχέση ζωής και θανάτου, του θρήνου και του πανηγυριού». Μια λαογραφία, δηλαδή, για όσους ενδιαφέρονται.
Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης.

«Angry birds: Η ταινία»:

Ο Ρεντ, αφού χαλάει σε καθημερινή βάση τη διάθεση και το κέφι των πάντων, εισάγεται εσπευσμένα σε μια ειδική κλινική, ώστε να καταφέρει να διαχειριστεί τον οξύθυμο του χαρακτήρα του. Εκεί θα γνωριστεί με διάφορα άλλα, επίσης «προβληματικά», πουλιά και θα αναπτύξουν μία ιδιαίτερη συμπάθεια μεταξύ τους. Τα πράγματα κυλάνε αρκετά ήρεμα, ώσπου εμφανίζονται τα γουρούνια και οι ισορροπίες ανατρέπονται. Κινούμενα σχέδια, βασισμένα σε ένα παιχνίδι κινητών τηλεφώνων.
Σκηνοθεσία: Κλέι Κέιτις, Φέργκαλ Ράιλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα