Οι Νεάντερταλ ήταν κανίβαλοι

18:29 8/7/2016 - Πηγή: Espresso
ΚΟΣΜΟΣΟι Νεάντερταλ ήταν κανίβαλοιΠαρασκευή, Ιούλιος 8, 2016 - 18:29

Τα οστά που βρέθηκαν σε ένα σπήλαιο βόρεια των Αλπεων κάνουν τους ερευνητές να μιλούν πλέον με σιγουριά για τις συνήθειες που είχαν

Η έκφραση «τρώγονται μεταξύ τους» αφορά συνήθως κάποιον παιδικό τσακωμό. Μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν, όμως, σήμαινε κυριολεκτικά κανιβαλισμό, όπως διαπιστώνουν ερευνητές της εξέλιξης του ανθρώπου.

Οι Νεάντερταλ, που ζούσαν στο Βέλγιο πριν από 40.000 έως 45.000 χρόνια, μάλλον δεν είχαν πρόβλημα να φάνε ο ένας τον άλλο - τουλάχιστον, σε κάποιες

ειδικές περιστάσεις. Για πρώτη φορά Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακάλυψαν βόρεια των Αλπεων ίχνη κανιβαλισμού σε οστά που βρέθηκαν σε σπήλαιο. Επιπλέον, φαίνεται πως τα «ξαδέρφια» μας έφτιαχναν εργαλεία από κόκαλα άλλων Νεάντερταλ, τους οποίους προηγουμένως είχαν κυριολεκτικά ξεκοκαλίσει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ερβέ Μποσερέν του Κέντρου Ανθρώπινης Εξέλιξης και Παλαιοπεριβάλλοντος του γερμανικού πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», βρήκαν στο σπήλαιο Γκογιέ οστά ζώων, μεταξύ των οποίων αλόγων και ελαφιών, αλλά και οστά ανθρώπων Νεάντερταλ, τα οποία έφεραν τα ίδια ακριβώς σημάδια κοπής και κατεργασίας, ενώ είναι βέβαιο πως η κοπή τους δεν οφειλόταν σε δάγκωμα από κάποιο ζώο, όπως από αρκούδες.

Το γεγονός αυτό οδηγεί τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως υπήρξε κοινή μεταχείριση των οστών τόσο για φαγητό όσο και για δημιουργία όπλων και εργαλείων. «Οι ενδείξεις μάς οδηγούν να υποθέσουμε ότι οι Νεάντερταλ ασκούσαν τον κανιβαλισμό» δήλωσε ο Μποσερέν.

Στην Ισπανία

Στο παρελθόν υπήρξαν κι άλλες ενδείξεις, αν και δεν θεωρούνταν ιδιαίτερα ακριβείς, για κανιβαλισμό μεταξύ Νεάντερταλ στην Ισπανία και τη Γαλλία. Στην περίπτωση του Γκογιέ οι ενδείξεις πάνω στα οστά είναι πιο σαφείς, κάνοντας τους ειδικούς να μιλούν πλέον με σιγουριά.
Για να μην αδικήσουμε πάντως τους Νεάντερταλ, θεωρώντας τους αγριάνθρωπους, πολύ συχνότερα οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει δείγματα ευγενέστερων συναισθημάτων στα «ξαδέρφια» του εχέφρονος ανθρώπου (Homo sapiens), καθώς έχουν βρεθεί ίχνη προσεκτικής ταφής των νεκρών αλλά και εξελιγμένα λίθινα εργαλεία, όπως σημειώνουν ο καθηγητής Προσεράν και οι συνεργάτες του.

Keywords
Τυχαία Θέματα