Οι «Αθλιοι» του Σαν Φρανσίσκο

ΚΟΣΜΟΣΟι «Αθλιοι» του Σαν ΦρανσίσκοΤετάρτη, Ιούλιος 15, 2015 - 18:23

Οταν μιλάει κανείς για σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο και εννοεί κάτι που να έχει τοίχους, πόρτα και παράθυρα, σημαίνει ότι έχει να δώσει κατά μέσο όρο 1.000.000 δολάρια για την απόκτησή του.

Για τους υπόλοιπους σπίτι μπορεί να είναι το αυτοκίνητο, ένα τροχόσπιτο, ένα γκαράζ, ακόμα και μια σκηνή. Η έκρηξη που έχει προκαλέσει στις τιμές

των ακινήτων η έλευση στην περιοχή των πλούσιων επιχειρηματιών του διαδικτύου έχει κάνει το κόστος στέγασης αλλά και διαβίωσης γενικότερα απλησίαστο. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, μια οικογένεια για να ζήσει άνετα στο Σαν Φρανσίσκο χρειάζεται 200.000 δολάρια ετησίως. Το τι σημαίνει αυτή η κατάσταση για τους ανθρώπους που δεν μεγαλουργούν στις start -up του διαδικτύου κατέγραψε με τον φακό της η κινεζικής καταγωγής φωτογράφος Γουενξίν Ζανγκ, η οποία μετακόμισε από την Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο το 2011.

Μπαίνοντας σε διάφορα forums για να γνωριστεί με ντόπιους ανακάλυψε μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων που είχαν οδηγηθεί στο περιθώριο, εξαιτίας των νέων δεδομένων στην αγορά ακινήτων και αποφάσισε να ξεκινήσει την καταγραφή της ζωής αυτών των ανθρώπων που κατέφευγαν σε εναλλακτικές μορφές στέγασης. Ετσι γεννήθηκε το φωτογραφικό πρότζεκτ «Goodnight Stories».

«Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας αυτόν τον τίτλο είναι κάτι γλυκό και ρομαντικό. Στην πραγματικότητα όμως οι άνθρωποι που καταφεύγουν σε εναλλακτικές στέγες μπορεί να ζουν πολύ πικρές καταστάσεις» εξηγεί η ίδια και συμπληρώνει: «Κάποιοι έχουν βιώσει χρεοκοπία, φτώχεια, προβλήματα υγείας ή κατάθλιψη».

Η Ζανγκ βρήκε τα «μοντέλα» της μέσω αγγελιών στο Craiglist και τα επισκέφτηκε μόνη της προσπαθώντας πρώτα να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους. Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει εκτός των ορίων της πόλης, σε κάποια πλαγιά, όπου προφυλάσσονται κάτω από τον παχύ ίσκιο των δέντρων και το απάγκιο κάποιου βράχου ή όπου μπορούν να παρκάρουν διακριτικά το αυτοκίνητό τους, το οποίο είναι και υπνοδωμάτιο, και ντουλάπα, και κουζίνα.

Οι πιο τυχεροί βρίσκουν κάποιο γκαράζ που νοικιάζουν με λίγα χρήματα και εκεί στεγάζουν βιβλία, δίσκους και όνειρα, ενώ όλοι με ένα λάπτοπ προσπαθούν να συνδεθούν με τον κόσμο της Silicon Valley, που τους εξώθησε στο περιθώριο, αναζητώντας την αγγελία για δουλειά σε μία από τις επιχειρήσεις, η οποία θα τους βοηθήσει να βρεθούν και πάλι κάτω από μια κανονική στέγη.

Keywords
Τυχαία Θέματα