Ο σύντροφος τής υπουργού, που θέλει διπλό νόμισμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗΑΠΟΚΑΛΥΨΗΟ σύντροφος τής υπουργού, που θέλει διπλό νόμισμαΠέμπτη, Ιούνιος 18, 2015 - 15:33

Πώς θα μπορούσαν άραγε να ερμηνευτούν οι αναφορές της κυβέρνησης, των στελεχών της, πόσο μάλλον του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, περί εναλλακτικών τρόπων επιβίωσης της χώρας, αν ναυαγήσουν ολοκληρωτικά οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, κάτι που όλοι οι εχέφρονες απεύχονται;

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Μήπως στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ,

στο κλειδωμένο συρτάρι του πρωθυπουργού, υπάρχουν πλάνα που έρχονται από το παρελθόν, αλλά μπορεί να βρουν εφαρμογή στο μέλλον; Τι μπορεί να σημαίνει ο όρος «διπλό νόμισμα»; Και ποια σχέση, άμεση ή έμμεση, μπορούν να έχουν με αυτόν ένα γνωστό στους διεθνείς οικονομικοπολιτικούς κύκλους ινστιτούτο, ένας Ελληνας καθηγητής και μια... υπουργός της κυβέρνησης;

Πολλά ερωτήματα μαζεύτηκαν, η εξίσωση έχει πολλές... παραμέτρους και πολλούς αγνώστους, οπότε ας πάμε κάπως να ξετυλίξουμε το κουβάρι. Κατά καιρούς, και όσο η κρίση επιδεινώνονταν, στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα κυκλοφορούσαν σενάρια για κυκλοφορία εναλλακτικού νομίσματος ως άμεσο μέτρο αντιμετώπισης μιας μοιραίας εξέλιξης. Ενδεχομένως να πρόκειται απλώς για ακόμα ένα σενάριο από τα πολλά που έχουν γραφεί ή ακουστεί. Οταν όμως ο πρωθυπουργός φέρεται, κατά πληροφορίες, ότι έχει δεχτεί στο πρόσφατο παρελθόν εισηγήσεις από οικονομολόγους για να φέρει στη χώρα «διπλό νόμισμα», έχει το ενδιαφέρον του, δίχως όμως αυτό σώνει και καλά να σημαίνει ότι συμμερίζεται τις απόψεις τους. Ομως έχει σημασία ποιος είναι αυτός που κάνει την εισήγηση και ποιο το ειδικό βάρος της σχέσης του με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό...

Μεταξύ λοιπόν των πλευρών που συνιστούν την εφαρμογή «διπλού νομίσματος» ως λύση για τη χώρα είναι και το περίφημο Ινστιτούτο Levy (Λεβί), με το οποίο, όπως τουλάχιστον λένε στελέχη της αγοράς, διατηρούν στενές σχέσεις στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να θυμίσουμε ότι το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, προ διετίας, όταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεν ανερχόμενη δύναμη αλλά χωρίς κυβερνητικό βηματισμό, είχε υποστηριχτεί από το Ινστιτούτο Levy που ειδικεύεται στην... παγκόσμια οικονομία. Βεβαίως ούτε αυτό σημαίνει απαραιτήτως ότι γίνονται δεκτές οι εισηγήσεις του.

Απλώς, όταν οι στενές σχέσεις ξεπερνούν το επίπεδο αυτό, τότε αρχίζει να γίνεται πιο υπολογίσιμη η άποψη που εκφράζει το ινστιτούτο. Και ίσως αυτή η σχέση να έπαιξε κάποιον ρόλο, ώστε η Ράνια Αντωνοπούλου σχεδόν από το πουθενά να βρεθεί στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια στη θέση της αναπληρωτού υπουργού Εργασίας, με βασικό θέμα της να λύσει ένα από τα σημαντικότερα ίσως προβλήματα της κοινωνίας, την ανεργία.

Γιατί όμως το λέμε αυτό; Γιατί, όπως έχουμε διαβάσει κι αν δεν κάνουμε λάθος, η κ. Αντωνοπούλου (μέλος του «Ρήγα Φεραίου» παλιότερα) είναι η σύντροφος του προέδρου του Ινστιτούτου Levy, του καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο Μαξίμου. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στις ΗΠΑ και έκτοτε φέρονται ότι είναι μαζί. Και ο κ. Παπαδημητρίου έχει κατ' επανάληψη αναφερθεί σε συνεντεύξεις και ομιλίες για την αναγκαιότητα να προχωρήσει η Ελλάδα στη χρήση ενός «διπλού νομίσματος». Πρόσφατα δε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή» είχε αναφέρει:

«Η δική μου άποψη είναι ότι η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος, αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ. την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας». Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Παπαδημητρίου είναι μέλος των Συντακτικών Επιτροπών Περιοδικών, όπως το «Επιθεώρηση για το Εισόδημα και τον Πλούτο», καθώς και οργανισμών, όπως το Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης, η Ελληνοαμερικανική Ενωση Τραπεζιτών και η Επιτροπή Bretton Woods.

Το σχέδιο

Σε ό,τι αφορά τις απόψεις που έχει δημοσιοποιήσει το Ινστιτούτο Levy για το «διπλό νόμισμα», σημειώνουμε μια αναφορά του Ινστιτούτου στα σενάρια λύσης για την Ελλάδα και τη χρήση «ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος (διπλού νομίσματος) με την έκδοση κρατικών ομολόγων μηδενικού τοκομεριδίου (Geuro), τα οποία θα είναι μεταβιβάσιμα, θα γίνονται δεκτά για φορολογικές υποχρεώσεις, θα χρησιμοποιούνται και για την πληρωμή μισθών και όλα αυτά μόνο για την εσωτερική αγορά».

Δίπλα στην κυβέρνηση

Το ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1986 από τον εβραϊκής καταγωγής Αμερικανό Leon Levy -οικονομολόγος και στέλεχος επιχειρήσεων-, είναι ένα από τα think tank (δεξαμενή σκέψης) της παγκόσμιας οικονομίας και βρίσκεται στο κολέγιο Bard της Νέας Υόρκης. Βεβαίως το Ινστιτούτο Levy δεν συνδράμει με τις μελέτες, τις γνώσεις και τις διασυνδέσεις του ως κορυφαίο think tank μόνο τη σημερινή κυβέρνηση. Για παράδειγμα, το εξέχων στέλεχός του, ο Νομπελίστας καθηγητής Στίγκλιτς, υπήρξε στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στον χειρισμό της κρίσης αλλά και της προσφυγής στο ΔΝΤ, παρά τις θέσεις που είχε αναπτύξει παλαιότερα, αλλά και μετέπειτα σχετικά με τον ρόλο του Ταμείου.

Ο κ. Στίγκλιτς, πολέμιος της πολιτικής λιτότητας στην Ε.Ε., υπήρξε στη συνέχεια και ένθερμος υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα κατά την προεκλογική περίοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα