Ο μαγικός καθρέφτης

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ μαγικός καθρέφτης Πέμπτη, Ιούλιος 30, 2015 - 16:50

«Καθρέφτη καθρεφτάκι μου, ποιος είναι ο πιο υγιής;» θα μπορεί να ρωτάει σύντομα ο καθένας μας τον «μαγικό καθρέφτη» Wize Mirror.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Δεν πρόκειται για κάποιο τρικ αλλά για τον «έξυπνο» καθρέφτη που είναι σε θέση να λέει σε όποιον στέκεται μπροστά του σε τι κατάσταση είναι η υγεία του, δίνοντάς του παράλληλα συμβουλές πώς μπορεί να τη βελτιώσει.

Πρόκειται για κανονικό διαγνωστικό εργαλείο που ανέπτυξαν ερευνητές από

επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Φέρει κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, σκάνερ που παράγει τρισδιάστατη εικόνα, αισθητήρες οσμών και ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα, με τα οποία εντοπίζει πρόωρα σημάδια των ασθενειών. Ο καθρέφτης εξετάζει το πρόσωπο, τον ιστό του δέρματος και το χρώμα του, την κατανομή του λίπους, το βάρος, τον ρυθμό της καρδιάς και τις εκφράσεις του προσώπου. Επίσης το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου ανιχνεύει σημάδια που υποδηλώνουν άγχος. Οι αισθητήρες οσμών αναλύουν την αναπνοή αναζητώντας χημικές ουσίες που υποδηλώνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή κάπνισμα. Το τρισδιάστατο σκάνερ αναλύει το σχήμα του προσώπου για να υπολογίσει το βάρος του σώματος, ενώ οι πολυφασματικές κάμερες υψηλής ανάλυσης υπολογίζουν τον ρυθμό της καρδιάς και τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης.

Στον Wize Mirror αρκεί μόλις ένα λεπτό για να κάνει την εκτίμησή του δίνοντας μια βαθμολογία για την κατάσταση της υγείας, την οποία συνοδεύει με καθημερινές συμβουλές. Παράλληλα ενημερώνει για τις καιρικές συνθήκες και την ώρα, βοηθώντας τον χρήστη στον καλύτερο προγραμματισμό της ημέρας.

Για την ανάπτυξη του πρωτότυπου οι ερευνητές συνεργάστηκαν με επιλεγμένες ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Ο απώτερος σκοπός τους είναι να βρίσκεται σε κάθε σπίτι ένας τέτοιος καθρέφτης. Μέχρι να πέσει όμως το κόστος παραγωγής, ο Wize Mirror προορίζεται για γυμναστήρια, φαρμακεία και κέντρα ευεξίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα