Ο κυκλώνας Ζορμπάς «χορεύει» την Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕφιαλτικό «συρτάκι»Ο κυκλώνας Ζορμπάς «χορεύει» την ΕλλάδαΠαρασκευή, Σεπτέμβριος 28, 2018 - 07:45

❱❱ Η εισβολή του κυκλώνα «Ζορμπά» φέρνει καταιγίδες και θύελλες

Ιδιαίτερα αισθητή αναμένεται να κάνει την παρουσία του το Σαββατοκύριακο σε πολλές περιοχές της χώρας ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς», που έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές και στους μετεωρολόγους.

Οι ισχυροί άνεμοι του «Ξενοφώντα» μπορεί να αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν σήμερα, ωστόσο το επόμενο διήμερο το νέο κύμα κακοκαιρίας θα φέρει πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

«Ο

μεσογειακός κυκλώνας που δημιουργήθηκε αργά χθες το βράδυ ανοιχτά του νότιου Ιονίου (οι επιστήμονες τον ονομάζουν medicane), σε μια περιοχή που δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, με την περιδίνηση που θα έχει, θα αρχίσει πορεία προς τα ανατολικά» αναφέρει ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές και συνεχίζει: «Περισσότερο θα επηρεαστούν η Πελοπόννησος, η Κρήτη, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και περιμετρικά, και το λεκανοπέδιο της Αττικής. Ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι θα εκδηλωθούν κυρίως το Σαββατοκύριακο, ενώ τη Δευτέρα ο κυκλώνας θα αποτελέσει παρελθόν».

Εκτακτο δελτίο

Ο κ. Καντερές θεωρεί ότι η δημιουργία του μεσογειακού κυκλώνα «αποτελεί απόρροια της κακοκαιρίας “Ξενοφών”, δηλαδή η ψυχρή εισβολή ήταν η αιτία και η αφορμή να δημιουργηθεί». Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, σήμερα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη.

Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά, στην Αττική και την Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο 8 με 9 και το πρωί τοπικά ακόμα και 10 μποφόρ. Βαθμιαία ως το βράδυ θα εξασθενήσουν. Αύριο κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε νότιο Ιόνιο, Πελοπόννησο, Στερεά, Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

----

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΕ ΠΛΟΙΟ

Το κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Οι επιβάτες του Superferry με προορισμό την Τήνο είδαν τον... Χάρο με τα μάτια τους, καθώς, λίγο πριν το πλοίο δέσει στο λιμάνι, πήρε δεξιά κλίση λόγω των ισχυρότατων ανέμων. Στη δε Κάλυμνο, οι ισχυροί άνεμοι βύθισαν ταχύπλοο σκάφος.

Περισσότερες από 900 κλήσεις δέχθηκε ως χθες το μεσημέρι η Πυροσβεστική στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν για εγκλωβισμούς, κοπή δέντρων που έπεφταν σε καλώδια της ΔΕΗ, απομάκρυνση επικίνδυνων αντικειμένων και κατάσβεση φωτιάς.

Στο κέντρο της Πάτρας, από τα 9 μποφόρ ξεριζώθηκαν δέντρα και αποκολλήθηκε η στέγη σπιτιού, που έφτασε στο παλιό λιμάνι.

----

Πού θα κλείσουν τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε αρκετές περιοχές, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι μαθητές σε Αθήνα, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Κόρινθο, Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία θα μείνουν στα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας, έπειτα από απόφαση που έλαβαν οι Περιφέρειες εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που καθιστά δύσκολη τη μετακίνηση. Εκτός λειτουργίας θα είναι οι δημοτικοί παιδικοί - βρεφονηπιακοί σταθμοί στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς.

Παράλληλα, δεν θα διεξαχθεί η Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού για την οποία είχε προγραμματιστεί πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων για μαθητές σε υπαίθριους χώρους της Αττικής. Κανονικά λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία σε Σαρωνικό, Τήνο, Ανδρο και Μύκονο, που παρέμειναν κλειστά χθες.

Keywords
Τυχαία Θέματα