Ο ιός μπορεί να «εισβάλει» στον οργανισμό και μέσω των οφθαλμών

12:24 1/4/2020 - Πηγή: Espresso

Προκαλεί τρόμο η δήλωση του καθηγητή Οφθαλμολογίας του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δρα Αναστάσιου Κανελλόπουλου, σύμφωνα με την οποία ο νέος κορονοϊός εισβάλλει στον ανθρώπινο οργανισμό και μέσω των ματιών!

«Όπως η μύτη και το στόμα, έτσι και τα μάτια επιστρώνονται από μία βλεννογόνο μεμβράνη, μέσω της οποίας ο κορονοϊός μπορεί να βρει πρόσβαση στο εσωτερικό του σώματος» εξηγεί ο έγκριτος χειρουργός οφθαλμίατρος και συμπληρώνει:

«Η

μεμβράνη αυτή είναι ο επιπεφυκότας ο οποίος καλύπτει εξωτερικά τον οφθαλμικό βολβό και, επίσης, επιστρώνει εσωτερικά τα βλέφαρα. Η βλέννα και τα δάκρυα που εκκρίνονται συνεχώς στον επιπεφυκότα, λιπαίνουν και προστατεύουν την επιφάνεια του οφθαλμού».

Με μολυσμένα χέρια

Αυτή η φυσιολογία, σύμφωνα με τον δρα Αναστάσιο Κανελλόπουλο, κάνει τον επιπεφυκότα ευάλωτο στην «εισβολή» ιών, κάτι που εικάζεται ότι ισχύει και για τον νέο κορονοϊό. Ωστόσο, για να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να φτάσει ο κορονοϊός στα μάτια.

«Αυτό μπορεί να γίνει όταν τα αγγίξουμε με μολυσμένα χέρια ή όταν υπάρχει αερογενής διασπορά του ιού» εξηγεί ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του NYU Medical School, συστήνοντας στους πολίτες να σαπουνίζουν καλά τα χέρια τους και να χρησιμοποιούν ένα καθαρό χαρτομάντιλο αντί για τα δάχτυλά τους, κάθε φορά που νιώθουν την ανάγκη να τρίψουν τα μάτια τους!

Όπως επισημαίνουν πάντως οι ειδικοί, ακόμα κι αν κάποιος έχει σαπουνίσει καλά ή έχει απολυμάνει τα χέρια του, αυτά μολύνονται και πάλι αμέσως μόλις αγγίξει οποιοδήποτε μολυσμένο αντικείμενο (π.χ. ένα πόμολο ή το κουμπί ενός ανελκυστήρα). Επομένως, υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες για να βρεθεί ο κορονοϊός στον βλεννογόνο του ματιού.

«Η μετάδοση με τα μολυσμένα χέρια είναι πιο συνηθισμένη, αλλά έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις μόλυνσης από την έκθεση στα σταγονίδια της ανάσας ή του βήχα – φταρνίσματος ενός μολυσμένου ατόμου» θα πει στη συνέχεια ο δρ Κανελλόπουλος, συμπληρώνοντας ότι είναι καλό οι πολίτες και ειδικότερα οι γιατροί και όσοι φροντίζουν ασθενείς να χρησιμοποιούν προστατευτικά γυαλιά που καλύπτουν σφαιρικά τα μάτια.

Γυαλιά κολύμβησης

Σε περίπτωση που δεν έχουν, τα γυαλιά της κολύμβησης ή ακόμα και η… μάσκα θαλάσσης μπορεί να είναι αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις, εφόσον ταιριάζουν καλά στο πρόσωπο και δεν αφήνουν κενά με το δέρμα.

Τέλος, οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους φοράνε φακούς επαφής να τους αφήνουν για λίγο καιρό στην προστατευτική θήκη τους και να φορούν τα γυαλιά τους. Η χρήση των γυαλιών θα εξασφαλίσει ότι δεν θα τους ενοχλούν οι φακοί, ενώ αν θελήσουν να τρίψουν τα μάτια τους είναι πιθανό να χτυπήσουν το χέρι τους στα γυαλιά και να σταματήσουν. Όσοι πάλι θέλουν οπωσδήποτε να φοράνε τους φακούς επαφής θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής πιο σχολαστικά παρά ποτέ, για να αποφύγουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πηγή: Ο ιός μπορεί να «εισβάλει» στον οργανισμό και μέσω των οφθαλμών - Espresso.

Keywords
Τυχαία Θέματα