Ο «εξάδελφος» της Γης στον αστερισμό του Κύκνου

ΚΟΣΜΟΣΟ «εξάδελφος» της Γης στον αστερισμό του ΚύκνουΠαρασκευή, Ιούλιος 24, 2015 - 18:40

Ο πρώτος «εξάδελφος» της Γης «ζει» στον αστερισμό του Κύκνου. Εχει διάμετρο 60% μεγαλύτερη από τον πλανήτη μας και πέντε φορές μεγαλύτερη μάζα. Ωστόσο στα υπόλοιπα μπορεί να μοιάζουν πολύ, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες της NASA, που έδωσαν στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, προκαλώντας ρίγη ενθουσιασμού σε όσους πιστεύουν πως δεν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν. Μολονότι ξεκαθάρισαν πως δεν μπορούν να πουν

με βεβαιότητα αν στον Kepler 452b υπάρχει ζωή, τα στοιχεία που διαθέτουν έως τώρα τους δίνουν βάσιμες ελπίδες γι' αυτό. Ο «εξάδελφος» είναι βραχώδης, με πυκνή ατμόσφαιρα και μεγάλη ποσότητα νερού. Ενδέχεται επίσης, σύμφωνα πάντα με τους αστρονόμους, να έχει και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Περιφέρεται γύρω από ένα άστρο με χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα που έχει ο δικός μας Ηλιος, μόνο που εκείνο είναι 4% μεγαλύτερο και 10% φωτεινότερο. Είναι ωστόσο και 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια γηραιότερο από αυτόν. Μια πλήρης περιφορά του «εξαδέλφου» γύρω από το άστρο του διαρκεί 385 ημέρες, δηλαδή η ημερολογιακή χρονιά του είναι είκοσι ημέρες μεγαλύτερη από τη δική μας.

Ο Kepler 452b είναι ένας από τους 12 νέους εξωπλανήτες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου Κέπλερ, από το οποίο έχουν πάρει το όνομά τους. Προϋπόθεση για να παραμείνουν σ' αυτόν είναι να βρίσκονται σε τροχιά στην «κατοικήσιμη ζώνη» ενός αστεριού, δηλαδή ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά από αυτό, ώστε να μην είναι πολύ θερμοί ή πολύ ψυχροί (να έχουν δηλαδή πιθανότητα να διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους).

Να σημειωθεί ότι τα δεδομένα του «Ηλιου» του Kepler 452b μπορεί να δώσουν μια ιδέα στους επιστήμονες του ποιο θα μπορούσε να είναι το μακρινό μέλλον της Γης.

Keywords
Τυχαία Θέματα