Ο Ελληνας που κατέκτησε το Μανχάταν

ΡΕΠΟΡΤΑΖΘΕΜΑΟ Ελληνας που κατέκτησε το ΜανχάτανΠαρασκευή, Σεπτέμβριος 12, 2014 - 13:29

Οταν πριν από πολλά χρόνια ο Γιάννης Ζωιτάς άφηνε πίσω του τη Λευκάδα και αναζητούσε μια καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ, μάλλον δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ερχόταν μια ημέρα που η επιτυχία του θα γινόταν το θέμα αφιερώματος από τους «New York Times». Κι όμως, το πάλαι ποτέ φτωχό Ελληνόπουλο, που στερήθηκε το φαγητό στα παιδικά του χρόνια, σήμερα διαθέτει τη δική του αλυσίδα γκουρμέ παντοπωλείων,

τα οποία προσφέρουν στους απαιτητικούς Νεοϋορκέζους τα πιο «ψαγμένα» τρόφιμα απ' όλο τον κόσμο.

Ο 69χρονος επιχειρηματίας είναι ο ιδιοκτήτης πέντε καταστημάτων με την επωνυμία Westside Market, που βρίσκονται στην καρδιά του Μανχάταν, και ετοιμάζεται για το έκτο. Το εμπόρευμα ποικίλλει από κατάστημα σε κατάστημα, όμως όλα χαρακτηρίζονται από εκπληκτική ποικιλία τροφίμων και ποτών, που δεν μπορεί να βρει κανείς ούτε στο μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ. Τα μαγαζιά του Γιάννη Ζωιτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «παράδεισος» για τους φίλους του καλού φαγητού, καθώς διαθέτουν από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εκλεκτά κρέατα και φρεσκομαγειρεμένα σπιτικά πιάτα μέχρι τα πιο σπάνια μπαχαρικά.

Ο Big John

Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι το πρώτο μέλος της αλυσίδας, το κατάστημα της 110ης οδού στο Μπρόντγουεϊ, διαθέτει περισσότερα από 20.000 προϊόντα!

«Ημασταν επτά αδέλφια, επτά αγόρια, και το φαγητό ελάχιστο» λέει στην εφημερίδα «New York Times» ο κ. Ζωιτάς ανακαλώντας στη μνήμη του τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα. Ο γνωστός με το παρατσούκλι Big John επιχειρηματίας γεννήθηκε το 1945 και μεγάλωσε στο χωριό Ρουπακιάς στη Λευκάδα. Εκείνη την εποχή το φαγητό ήταν δυσεύρετο για τους περισσότερους Ελληνες και η οικογένεια του νεαρού Λευκαδίτη δεν ήταν εξαίρεση. Οταν ολοκλήρωσε την έκτη δημοτικού αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο για να βοηθήσει τον πατέρα του στις ελιές και στα αμπέλια. Η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου είναι κάτι που τον πληγώνει ακόμη και σήμερα, ωστόσο δεν τον εμπόδισε να μεγαλουργήσει στη νέα πατρίδα του, την Αμερική.

Πριν από 46 χρόνια ο φτωχός μετανάστης έφτασε στη Νέα Υόρκη και σύντομα έπιασε δουλειά σε ένα παντοπωλείο-μανάβικο στην 110η οδό στο Μανχάταν. Υστερα από χρόνια δουλειάς, πήρε δάνειο και το 1977 κατάφερε να αγοράσει το κατάστημα όπου εργαζόταν.

Σπιτικές γεύσεις

Στη συνέχεια επέκτεινε την επιχείρηση αγοράζοντας δύο παρακείμενα καταστήματα και εμπλούτισε το εμπόρευμα με το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό που ετοίμαζε η γυναίκα του Μαρία. «Οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε ποιοτικά και θα πλήρωναν παραπάνω γι' αυτό» λέει χαρακτηριστικά.

Από κει και πέρα, το νερό μπήκε στ' αυλάκι και το Westside Market άρχισε να επεκτείνεται με νέα καταστήματα και σε άλλες γειτονιές του Μανχάταν. Σήμερα, ενεργό ρόλο στην επιχείρηση έχουν και τα παιδιά του κ. Ζωιτά, ο Γιώργος και η Ιωάννα, ενώ η κυρία Μαρία με τις συνταγές της εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο στην κουζίνα. Παράλληλα, η κόρη έχει τη δική της φίρμα εκλεκτού ελαιολάδου και ο γιος διατηρεί το δικό του εστιατόριο.

Τυριά, αβγά, μπίρες και το μυστικό με τις ελιές
Η εξαιρετική ποικιλία και η ποιότητα των προϊόντων είναι τα «όπλα» των Westside Market απέναντι στον τεράστιο ανταγωνισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα ψυγεία τους μπορεί να βρει κανείς περισσότερα από 500 είδη τυριών από κάθε γωνιά του κόσμου, ενώ στα ράφια φιλοξενούνται πάνω από 250 ετικέτες μπίρας και 48 ποικιλίες... αβγών! Και επειδή οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται, κάθε κατάστημα διαθέτει το δικό του olive bar, με ελληνικές ελιές από 20 ποικιλίες, όλες φτιαγμένες με τη «μυστική συνταγή» της Μαρίας Ζωιτά.


Keywords
Τυχαία Θέματα