Ο Εγκέλαδος ταρακούνησε Πύλο και Θεσσαλονίκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ Εγκέλαδος ταρακούνησε Πύλο και ΘεσσαλονίκηΤρίτη, Ιούνιος 26, 2018 - 15:31

❱❱ Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι σεισμολόγοι για τον χορό των Ρίχτερ που χτύπησαν τη χώρα, με δύο σεισμούς σε διάστημα μόλις λίγων ωρών.

Για την πρώτη δόνηση των 5,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή της Πύλου οι σεισμολόγοι δεν είναι απολύτως σίγουροι αν πρόκειται για κύριο σεισμό, ενώ γι' αυτήν των 4,2 Ρίχτερ που έγινε αισθητός στην Θεσσαλονίκη

διαβεβαιώνουν ότι δεν έγινε στο ρήγμα του μεγάλου σεισμού του 1978.

Τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 8.14 το πρωί στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Πύλου και δεν προκάλεσε ζημιές, ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι απαιτούνται χρόνος και συνεχής παρακολούθηση για να αποσαφηνιστεί αν η πρώτη δόνηση ήταν η κύρια ή όχι, καθώς η σεισμική ακολουθία είναι σε εξέλιξη.

Σε επαγρύπνηση

Τον Φεβρουάριο του 2008 η ίδια περιοχή είχε χτυπηθεί ξανά από τον Εγκέλαδο με μια μεγάλη δόνηση μεγέθους 6,9 Ρίχτερ, η οποία όμως δεν προκάλεσε καταστροφές μια και το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσιο χώρο, όπως και σε αυτή την περίπτωση. Πάντως, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πύλου Δημήτρη Καφαντάρη, τα συνεργεία του δήμου είναι σε επαγρύπνηση.

Τη δόνηση των 4,2 Ρίχτερ στη βόρεια Ελλάδα στις 11.21 ακολούθησε λίγα λεπτά μετά ακόμη μία, μεγέθους 3,9 Ρίχτερ. Ο καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι δεν χρειάζεται πανικός και διευκρίνισε ότι το επίκεντρο εντοπίζεται στο βόρειο ρήγμα της λεκάνης της Μυγδονίας, ανάμεσα στις λίμνες Λαγκαδά και Βόλβης, και όχι στο ρήγμα του σεισμού του 1978 που ήταν στο νότιο τμήμα της λεκάνης.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας τόνισε πως ο σεισμός έγινε αισθητός γιατί ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος πέντε χιλιόμετρα. «Τα κτίρια στην Ελλάδα αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς» ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα